Een dynastie van banketbakkers! Maar wat moet je er nu van denken dat een groot deel van het personeel, bakkers en verkoopsters ‘intern’ woont met eigen slaapkamer en een eetzaal?
Historisch overzicht
periode Noordeinde
1816 Geboorte Johannes Lambertus Krul (1816 – 1890)
1834 Oprichting banketbakkerswinkel “de Zoete Inval” op Noordeinde 44.
1866 Johannes Adolfus Krul (1847 – 1932) volgt zijn vader Lambertus op
1891 Handels- en fabrieksmerk gedeponeerd. “Stoom- Koek- en Banketbakkerij van J.A.Krul”
1893 Oudste zoon Anton wordt op 15 jarige leeftijd naar Frankrijk en Oostenrijk gestuurd om banketbakkersvak te leren. (Rumpelmayer Parijs en Demel Wenen). Bezoekt chocoladefabriek Philippe Suchard in Wenen
1897 Aankoop gasmotor en cacao-molen voor de productie van chocolade.
1898 Krul-pand in Noordeinde wordt in Sezession-stijl opgetrokken.
1900 Adolfus (53) en Anton (22) gaan naar Wereldtentoonstelling in Parijs op zoek naar chocolademachines.
Plannen om bedrijf uit te breiden/ nieuw gebouw op te trekken. Plan samenvoeging winkel in galanterieën (van broer Willem) met huidige winkel.
1902 Architect en vriend Louis de Wolf trouwt met zus Marietje; samen bezoeken ze daarna Wenen om de Jugendstil te bekijken. Adolphus trekt zich terug tijdens bouw nieuwe zaak.
1903 Na afbraak twee oude panden wordt nieuwe pand gebouwd naar ontwerp van architect L. de Wolf, uitgevoerd door Haagse aannemer J.P.J. Lorrie. Opening (inclusief Salon de Rafraichissements) op 17 november.
1903 Op 30 november wordt het bedrijf met het hofpredikaat “Koninklijk” vereerd.
1907 Opening Vredespaleis Den Haag. Opdracht aan Krul voor levering 2000 gebakjes, 150 kopjes thee, 100 limonade en 200 chocolademelk met slagroom.
periode uitbreidingen
1910 Uitbreiding bedrijf met filialen in Bezuidenhout 16, Zoutmanstraat 32, Kurhaus Galerij 27 en Oranje Galerij.
1903 – 1914 Groot deel van personeel woont intern. Bakkers en verkoopsters hebben eigen slaapkamers en een gemeenschappelijke eetzaal.
1915 Aankoop Phänomobil (Zittau) voor 2.100 gulden.
1918 Aankoop driedubbele hete lucht bakoven (Fa. Kok) voor f 3.545,- (in gebruik tot 1970!).
1918 – 1920 Groeiende bekendheid banketbakker Barnas, chef expeditie Colenbrander en Aldegonda Sarter (*
1920 – 1930 Opening filialen Frederik Hendriklaan 79, Stevinstraat 196, Javastraat 7, Valeriusstraat 8, Alkemadelaan 20, Haagweg en Parkweg Voorburg.
1933 Aankoop inpakmachines voor de hopjes en de repen chocolade.
1942 Anton Krul op 64-jarige leeftijd overleden.
1951 Einde eigen distillatie Kirsch en Marasquin.
1956 Opening aan de Molenstraat 8a van de eerste pizzeria van Den Haag en mogelijk van Nederland: ristorante pizzeria bar Riccio.
ca.1960 Einde van het kortstondige succes van de eigen pizzeria Riccio.
1961 Invoering 5-daagse werkweek/financiële problemen en personeelsgebrek.
1961 Ondanks problemen opening filiaal in Scheveningen “het Pallisa”.
1970 Sluiting Maison Krul 15 november 1970; een zaak die ooit 120 personeelsleden telde.
(* Nog meer bekende personen:
-
Juffrouw Itta
-
Koos Jelders (meester banketbakker)
-
Heer Hageman (luxe brood, hanekammen en stollen)
-
Toni Toso (Snitten,crèmes Italiennes en Mont Blanc gebak)
-
Oude Speet (Koekdeegmaker)
-
George Schulte (Gemberbolussen)
-
Heer Wesseling (Colombianen, Biscuit de Savoie, Moskovisch, cake en tulbanden
-
Heer Klaassen en Linekens (soiree gebakjes en petit fours)
-
Heer Mager (korst, feuilletee deegwaren, pasteitjes en Vol au vent)
-
Heren Jacobs, Molenkamp, Driesen, Vroom, Haring (gigantisch vakmanschap en eigen specialiteiten)
-
Heren Hekelaar, Spijkerman en Barnas (Chefs patissiers)
-
Leo van de Leeuw (magazijn grondstoffen)
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
M. Krul, De Roman van een Banketbakker Krul door de jaren heen, Den Haag, z.j.