Van een klein bedrijf met handel in ijzer en staalproducten groeide de firma Drabbe vanuit de familiewoning uit tot een gerenommeerde firma in machine-onderdelen.
Historisch overzicht
1928 De startende ondernemer Bernard Drabbe meldt zijn bedrijf aan bij de Kamer van Koophandel.
De eerste jaren wordt vanuit het woonhuis van zijn ouders aan de Jan van Nassaustraat in Den Haag gewerkt.
Door zijn eerdere stage in Duitsland heeft hij goede contacten in de Duitse metaalindustrie via zijn latere zwager die eigenaar was van de firma Hoffmann & Co, Hochleistungs-, Stahl und Werkzeuge.
Drabbe treedt op als vertegenwoordiger en handelt in ijzer- en staalsoorten en levert aan machinefabrieken in Nederland.
1930 Bernard (Ber) treedt in het huwelijk met Mary Auf ‘mKolk en vestigt zich in Voorburg aan de Essesteijnstraat 148 van waar hij het bedrijf voortzet.
Uitbreiding van het assortiment gereedschappen en van de klantenkring. De belangrijkste leverancier bevinden zich in Duitsland, o.a. Heuer voor spanklemmen en Hedtman voor spanstiften.
Jaren 30 Drabbe brengt de Duitse Verkeersklok van Heuer op de Nederlandse markt. In 1928 was het eerste stoplicht in Nederland op de weg gekomen, een product van Heemaf, op de kruising Laan van Meerdervoort – Anna Paulownastraat. Een serie ringen die van groen naar rood verleipen. De Heuer verkeersklok bezat ook een cirkel met de kleuren rood en groen, maar had ook een wijzer, die aangaf of men mocht doorrijden of moest stoppen.
1932 Breda neemt geslaagde proefnemingen met de Heuer verkeersklok geleverd door Drabbe.
1933 Dordrecht volgt Breda met de verkeersklokken.
1939 De familie verhuist van de Damsigtstraat 80 naar de Laan van Swaensteijn 10 in Voorburg. Het huis wordt weldra opgedeeld in een bedrijfsgedeelte en een woondeel.
1940 Ber Drabbe krijgt een oproep voor mobilisatie. Zijn vrouw zet alleen de zaak gedurende zijn afwezigheid voort.
1941 Naast de inmiddels reguliere producten levert Drabbe ook de Nervitt, een apparaat dat de cranks van de fiets verlengde waardoor het makkelijker fietsen was.
1946 Na de moeilijke oorlogsjaren volgt de wederopbouw van het bedrijf, dat zich in een belangrijke metaal sector manifesteerde.
1952 Zoon Hans gaat stage lopen in Duitsland bij Heuerhammer en daarna in Zwitserland bij metaalfabriek Breton.
1956 Volgt een stage voor Hans bij Stokvis in Rotterdam.
1957 Hans start in het bedrijf van zijn vader.
1960 De firma wordt omgezet in een vennootschap onder firma. Het uittreksel van de Kamer van Koophandel bevat de omschrijving van het bedrijf: “in- en verkoop van werktuigen, gereedschappen en machineonderdelen en het uitoefenen van agentschappen en vertegenwoordigingen”.
Boren en boorkoppen komt in het assortiment. Duitsland blijft een belangrijke handelspartner.
1961 Broer Ben komt in het bedrijf en neemt de rol van vertegenwoordiger op zich. Hiermee begint een nieuwe fase van expansie.
1965 De firma Jungerhans in Voorburg, die onder meer ijzeren handwielen van Ganter & Co levert, wordt overgenomen. In dat jaar wordt een contract getekend tussen Ganter en Drabbe.
Deelname aan de Houtbeurs in Brussel.
1965 De firma koopt het pand aan de overzijde van de zaak, Laan van Swaensteyn 7, en zo komt een scheiding van familie en bedrijf tot stand. Ber en Mary verhuizen naar de overzijde van de straat. Hiermee wordt het familiebedrijf zakelijker gerund.
1971 Een interne verhuizing en de bouw van een nieuw magazijn achter het huis. Ook het aantal medewerkers neemt toe.
1984 Deelname aan de TechniShow in de Jaarbeurshallen. In die tijd is Drabbe een importbedrijf van machineonderdelen, hand- en spangereedschappen dat deze voornamelijk uit Duitsland importeert. Het bedrijf heeft dan ca. 5.000 afnemers, voornamelijk uit de machine-industrie.
1987 Aankoop van een bedrijfspand aan de Oranje Nassaustraat.
1989 Maarten Drabbe komt in dienst als commercieel medewerker. Hij zet een en vernieuwing en verzakelijking in gang.
1990 Hans (J.P.M.) Drabbe wordt eigenaar en directeur van het bedrijf.
1993 Drabbe sr., de oprichter van de zaak, overlijdt.
1994 Leonie Drabbe, de vrouw van Maarten, gaat in het bedrijf werken en legt zich onder meer toe op de automatisering en digitalisering van het bedrijf.
1995 Maarten Drabbe neemt het bedrijf over en wordt daarmee directeur-eigenaar.
1997 De bedrijfsstructuur verandert in een holding.
1998 Hans Drabbe treedt terug.
2001 Door de groei komt een nieuw onderkomen in beeld. Het wordt een pand aan het Oosteinde 137 met meer opslagruimte.
2003 Het bedrijf bestaat 75 jaar. Er vindt een heroriëntatie plaats en ook een klanttevredenheidsonderzoek.
2004 Drabbe stemt het assortiment af op bedienings- en machineonderdelen, op spangereedschap, spanstiften en spanbussen, uit te breiden met wielen, zwenkwielen en sluitingen. Maatwerk voor klanten wordt belangrijker. Ook het imago wordt opgepoetst en de automatisering van de werkprocessen krijgt voorrang.
2006 De naam wijzigt van Drabbe en Zoon in Drabbe BV.
2009 De kredietcrisis zorgt voor een afname van de omzet met 30%.
2011 Ingebruikname van een aanzienlijk groter, nieuw, bedrijfspand aan de Gildeweg in Nootdorp.
2017 Maarten Drabbe besluit het familiebedrijf te verkopen aan Elesa + Ganter, de belangrijkste leverancier van de producten. Maarten treedt terug als directeur en draagt de leiding over Koen van Joolen.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
V. van de Loo, Het Drabbe verhaal, Voorburg 2022