1898ย Dirk de Wit Hzn. richt in Purmerend een fabriek op van verpakte wasproducten voor huishoudelijk gebruik en winkelverkoop. De fabriek produceert wasproducten onder de namen โBataafโ, โBatoโ, โBlack Boyโ en โEdelglansโ. De artikelen worden verkocht aan stalhouderijen en in winkels voor leer, huishoudelijke artikelen en drogisterijen. 1908ย Ook de Koninklijke stallen nemen producten af…
Historisch overzicht
1898ย Dirk de Wit Hzn. richt in Purmerend een fabriek op van verpakte wasproducten voor huishoudelijk gebruik en winkelverkoop.
De fabriek produceert wasproducten onder de namen โBataafโ, โBatoโ, โBlack Boyโ en โEdelglansโ. De artikelen worden verkocht aan stalhouderijen en in winkels voor leer, huishoudelijke artikelen en drogisterijen.
1908ย Ook de Koninklijke stallen nemen producten af van Was de Wit.
1916ย Was de Wit neemt deel aan de Jaarbeurs in Utrecht. Voor het laatst worden hier verpakte wasproducten getoond. Deze afdeling wordt opgeheven. De fabriek richt zich meer op import en veredeling van overzeese wassen. Was wordt geรฏmporteerd uit Afrika, Aziรซ, Verenigde Staten en Zuid-Amerika.
1916-1918ย Bouw van een installatie voor het fabriceren van Ceresiine. De fabriek wordt vervangen door een grotere, gelegen aan diep vaarwater.
1932ย De fabriek wordt overgeplaatst naar de Geestbrugkade 31 in Rijswijk. Belangrijk is een goede verbinding via het water naar de Rotterdamse haven voor de aanvoer van grondstoffen.
De leiding is in handen van Dirk de Wit.
1940ย Na 10 mei is er geen aanvoer meer van overzeese wassen. Was de Wit gaat over op het produceren van synthetische was en paraffine uit olie. De voorraad komt onder controle van het Rijksbureau voor Aardolieproducten.
De eigen schepen van Was de Wit, de โRisicoโ en de โAvontuurโ worden door de Duitsers in beslag genomen.
1943ย Ze produceren ook geheel andere producten, zoals โRupsenlijm 1943โ, een middel ter bestrijding van de voor gewassen schadelijke wintervlinder. En een โplaatsmeermiddelโ ter vervanging van olie voor bakkerijen.
1945ย Oprichter Dirk de Wit overlijdt op 72 jarige leeftijd. In verband met zijn overlijden verschijntย het jubileumboekje van zijn hand eerder dan gepland.
1948ย Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan biedt het personeel een tegeltableau aan.
1949ย Was de Wit koopt van wasserij Ozon het terrein en de bedrijfspanden aan het Westeinde 58 D in Voorburg. De fabriek in Rijswijk blijft in gebruik.
1963ย Was de Wit NV Voorburg gaat deel uitmaken van de Sikkens Groep uit Sassenheim. Was de Wit blijft bestaan als zelfstandige eenheid.
Belangrijke producten zijn kaaswas (Rode Edammerkaas), kaasplastic en andere plastic verpakkingen voor levensmiddelen. De helft van de omzet wordt geรซxporteerd naar landen in en buiten Europa.
Aan de Vliet verrijst een nieuw bedrijfspand als magazijn, een researchlaboratorium op de eerste etage en op de tweede etage bevinden zich het technisch laboratorium en de kantine.
1970ย De naam Was de Wit wijzigt in Syntac, past beter bij het huidige karakter van het bedrijf. Syntac is een chemische industrie die een reeks verpakkingshulpstoffen levert.
1972ย Syntac NV voert onderhandelingen voor overname door de Britse Groep Burman Industrial products.ย De werkgelegenheid van de 95 personeelsleden van Was de Wit wordt bij de onderhandelingen veilig gesteld.
1974ย De heer J. Bink wordt benoemd tot directeur van Syntac Voorburg.
1977ย De heer Bink koopt de aandelen Syntac van AKZO Nobel en wordt weer een zelfstandige onderneming. Syntac heeft dan 70 werknemers en produceert 6000 ton was per jaar.
1977ย Syntac fuseert met Paramelt, de naam wordt Paramelt Syntac. Syntac verhuist naar Heerhugowaard, 22 personeelsleden gaan mee.
Het bedrijfsterrein in Voorburg wordt verkocht aan het naastliggende Hokatex.
1996ย Naamswijziging naar Paramelt.
1996-99ย Reeks van overnames van Duitse bedrijven op het gebied van was.
1998ย Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum verschijnt het boek ‘100 jaar Paramelt: een eeuw in was 1898-1998’.
Afbeeldingen
- Kijkje in de fabriek van Was de Wit, de gehomogeniseerde was wordt in stalen bakken afgetapt, ca. 1935.
- Reclame voor kaaswas op een vloeiblad, jaren 30,
- In de oorlogstijd werden alternatieve producten gefabriceerd, zoals deze rupsenlijm, actief bij de bestrijding van wintervlinders, ca. 1943
- Voorbeelden van wasblokjes, geproduceerd door Was de Wit, Geestbrugkade Rijswijk, 1953
- De aan- en afvoer van grondstoffen en wasproducten vond plaats met eigen schepen van Was de Wit.
- Was de Wit verhuist in 1932 vanuit de Beemster naar dit pand aan de Geestbrugkade in Rijswijk.
- Etiketten van verschillende producten, die Was de Wit direct aan de consument verkocht, ca. 1910
- Was de Wit verhuist in 1932 vanuit Purmerend naar dit pand aan de Geestbrugkade in Rijswijk.
- Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1948 biedt het personeel een tegeltableau aan.
- Chemische fabriek van wasproducten van Was de Wit aan het Westeinde in Voorburg, ca. 1965.
Locatie(s)
Bronmateriaal
- D.de Wit Hzn. Was de Wit 1898-1945, Rijswijk 1945
- M. van Vlijmen, 100 jaar Paramelt: een eeuw in was 1898-1998, Heerhugowaard 1999
- Website Paramelt https://www.paramelt.com/history/