Bedrijfsbladen
Hus Huisorgaan
De start van dit bedrijfsblad ligt in de jaren kort na de oorlog. Toch was er ook al voor de oorlog een korte periode een personeelsblad, samengesteld door ‘activistische’ fabrieksarbeiders. Helaas resteert nog maar één exemplaar van hun tijdschrift De Bakkerij Slaaf. In het gestencilde dubbelzijdig gedrukte foliovel trekt de redactie ten strijde tegen de directie en de chefs van Hus. Volgens het blaadje werden de eerste nummers goed door het personeel ontvangen, maar de bazen waren minder tevreden. Zelfs de politie werd ingeschakeld om exemplaren zoveel mogelijk in beslag te nemen. De primitieve stiptekening op het voorblad laat iets zien van de arrestatie van één van de verspreiders van het blaadje.
Naamgeving
Het allereerste officiële nummer van het Hus-bedrijfsblad verscheen op 11 mei 1946, nog zonder naam. Een prijsvraag zou hiervoor de oplossing moeten bieden, maar de jury was niet te spreken over de suggesties. Het was Hus voor en Hus na, maar het blad was ook bestemd voor de personeelsleden van de fabrieken van Carels, Simons en Willems waarmee Hus al voor de oorlog een alliantie was aangegaan. Er kwamen ook ideeën binnen als gist, deegtrog, rijs, brood en beslag. Omdat een tweede poging ook niets opleverde, besloot men tot de naam Hus Huisorgaan. Het decembernummer van 1946 was het eerste nummer dat deze titel droeg. Het blad ging maandelijks verschijnen in A4-formaat met aanvankelijk een viertal pagina’s zonder foto’s.
Inhoud
De eerste afleveringen startten met een optimistische blik van de directie in het ‘Ten Geleide’: “Hus leeft weer, Hus streeft weer!” Het ademt duidelijk de wederopbouwmentaliteit. De directie trok er snel op uit om in Amerika de nieuwe ontwikkelingen van broodbakken in moderne fabrieken in ogenschouw te nemen. In het blad wordt hiervan uitgebreid verslag gedaan door de ‘onder-directeur’ Kuypers.
Het blad kende als veel andere personeelstijdschriften vaste rubrieken, die direct met de werknemers van doen hadden en ook voor het amusement zorgden. Hier treffen we de felicitaties, de jubilea, berichten van de personeelsvereniging en hieraan gelieerde clubs, zoals koren, de toneelgroep en de sportverenigingen. Vooral de toneelvoorstellingen voor het personeel kregen regelmatig aandacht als er weer een avond was georganiseerd. De sporten waren ook zeer divers, zoals tafeltennis, voetbal, schaken, dammen, bridge en zwemmen.
Hus Huisorgaan ruimde regelmatig plaats in voor sociale aspecten of zaken die met nieuwe belastingen of andere sociale wetten, zoals kinderbijslag te maken hadden. Veel passeerde hiervan de revue. Logisch want in de jaren 50-60 werd de verzorgingsstaat in de steigers gezet en kondigden voor velen grote vernieuwingen aan. Hier vervulde het blad duidelijk een voorlichtende functie naar de werknemers toe.
Op geheel andere manier werd het blad ook ingezet om het verhaal achter de bedrijfsvisie en ook de diverse aspecten van de productie en de grondstoffen van het brood uit de doeken te doen. Daarbij verzorgde de directie vaak de introductie van het blad, maar ook de chef personeelszaken speelde zijn rol als eindredacteur in dit geheel. Opvallend is ook hoe de directie via het blad de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf introduceerde. Met name interessant is de komst van de nieuwe fabriek in Morgenstond, die in de jaren 50 werd gebouwd. Veel aandacht is er voor de extra verkoopactie, die in 1948 startte, DOSAVO: DOor SAmenwerking VOoruit en jaarlijks terugkeerde.
Naast al deze serieuze inhoud was er ruimte voor een vrolijke noot met de rubriek ‘Husse Klus’ een wat moraliserend stukje met soms een concrete oproep. In de latere jaren deed hier ook de cartoon zijn intrede.
De opvolgers
In 1953 kreeg het blad een meer professionele uitstraling met op het omslag een grote foto van een dagelijks tafereel waarin iets van Hus functioneert als aandachtstrekker. In december 1959 veranderde de naam in Ons Huisorgaan toen Hus samenging met Lensvelt, Paul Kaiser en Donker (LKD).
Aan het eind van de 16e jaargang in 1962 verdween de naam Ons Huisorgaan van de voorpagina, omdat het bedrijf inmiddels was samengegaan met de Rotterdamse firma Van der Meer & Schoep. Het eerste ‘nieuwe’ nummer verscheen in april 1963 onder de titel Uit onze kring. In de kop staat vermeld dat dit de 32e jaargang is en derhalve kan worden geconcludeerd dat de naam overgenomen werd van het bestaande bedrijfsblad van Van der Meer & Schoep. Het was slechts van korte duur, eind 1965 verdween ook deze titel weer. Er is dan sprake van een nieuwe samenvoeging van bedrijven en de vorming van het Sitos-concern. Dit leverde een nieuw bedrijfsblad op met de titel Op de korrel. Uiteindelijk gingen alle bedrijven in 1977 op in Meneba. Vanaf februari van dat jaar verscheen tweewekelijks De Meneba-krant.