Dat het belangrijk is om het verleden te documenteren weet SHIE als geen ander. Steltman weet dit ook. Hier slechts een voorproefje van een rijk verleden.
Historisch overzicht
1917 Johannes Steltman richt zijn juwelierszaak ‘N.V.Joaillerie Artistique’ op. Deze bestaat vandaag de dag als Steltman Juwelier.
1918 Na tijdelijk onderkomen te hebben gehad op het Noordeinde 21, vestigt Steltman zich definitief op het Noordeinde 42a.
1921 Onder leiding van kunstenaar Hildo Krop ondergaat het Noordeinde 42a een grondige verbouwing. De juwelierszaak krijgt een moderne kunstzinnige inrichting, waarbij Gerrit Rietveld de verlichting verzorgt. Het nieuwe interieur wordt beeldbepalend voor Steltman.
1925 Het zilveren theeserviesje van Johannes Steltman wint een bronzen medaille op de art-decotentoonstelling in Parijs.
1931 Steltman neemt de Firma L.Steltman in Zwolle over en krijgt daarmee een dépendence in het oosten van het land.
1937 Steltman vervaardigt de bruidsmeisjesarmbanden en geschenken bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard.
1946 Opheffing van de Zwolse dépendence.
1959 Steltman vervaardigt een diamanten horlogearmband als Nationaal Geschenk voor koningin Juliana, ter gelegenheid van haar 50e verjaardag.
1961 Johannes Steltman overlijdt, de juwelierszaak wordt voortgezet door zijn oud-medewerkers. Het bedrijf slaat een modernere koers in, waardoor Steltman uiteindelijk in zwaar vaarwater terecht komt.
1964 Steltman verhuist naar de Paleisstraat 2. Gerrit Rietveld ontwerpt het nieuwe interieur, waaronder de beroemde Steltmanstoel. De inrichting is voor Nederland ongekend modern, maar klanten hebben moeite met de ‘steriele’ omgeving.
1966 Steltman vervaardigt de trouwringen voor het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus.
1973 Na financieel moeilijke jaren wordt Steltman overgenomen door de Amsterdamse juwelierszaak John van der Vet.
1974 Steltman houdt een grootschalige opheffingsuitverkoop. De juwelierszaak lijkt van het Haagse toneel te verdwijnen, maar de uitverkoop wordt zo’n doorslaand succes dat besloten wordt het bedrijf nieuw leven in te blazen.
1977 Fred Brom treedt aan als directeur. Enkele jaren later ontbindt Brom de fusie met John van der Vet en wordt hij naast directeur ook eigenaar van Steltman. Er wordt een nieuwe koers ingezet, waarbij het vertrouwen van klanten teruggewonnen wordt en de juwelierszaak opnieuw tot bloei komt.
1990 Steltman Juwelier verhuist naar het huidige pand, Plaats 26.
1999 De succesvolle verkoop van mechanische horloges leidt tot de opening van Steltman Watches aan het Noordeinde 15.
2000 Steltman Juwelier heropent het eigen atelier en heeft daarmee als één van de weinige juweliers in Nederland een atelier aan huis, waar eigen ontwerpen worden uitgevoerd.
2001-02 Steltman vervaardigt de verlovingsring en trouwringen voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.
2015 Steltman Watches verhuist naar het huidige pand, Plaats 16.
2017 100 jaar Steltman! Ter ere van dit jubileum krijgt Steltman een overzichtstentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
- M. Euisses en M. Hohé, Haagse Chic Steltman 100 jaar sieraden & zilver, Zwolle 2017
- Website Steltman