Een kokerij, de lelijke eend, een emigratie naar Zuid-Afrika, een bedrijfspand als een labyrint, en dan nog een bankmedewerker. En steeds die overheerlijke hazelnoottaart.
Historisch overzicht
1934 Dick Kelder start een banketbakkerij aan de Bankastraat. Om zich van zijn concurrenten te onderscheiden maakt hij van zijn hazelnoottaart een specialiteit.
1937 Uitbreiding met een winkel in de Weissenbruchstraat, naast een eerder filiaal in Wassenaar aan de Rijksstraatweg.
1946 Na de oorlog maakt Kelder serieus werk van zijn eerdere plannen om naar Zuid- Afrika te emigreren. Hij doet de zaak inclusief de bedrijfsnaam, de winkel en de bakkerij, over aan ervaren banketbakker Wiggert Jonker, die in 1938 bij hem werkte. De hoofdvestiging van het bedrijf wordt nu de Weissenbruchstraat en de hazelnoottaart blijft de specialiteit. Daarnaast wordt de kokerij van maaltijden ook voortgezet.
1951 De derde winkel aan de Arabislaan gaat open.
De auto wordt voor het bezorgvervoer geรฏntroduceerd. Het bedrijfsmerk wordt de Lelijke Eend, aanvankelijk in verschillende kleuren โ de autoโs worden tweedehands gekocht – , maar later zijn het nieuwe wagens in รฉรฉn kleur: beige, steeds met de bedrijfsnaam.
Ca.1975 Zoon Lucas gaat meedraaien in de zaak.
1979 De zaak aan de Weissenbruchstraat wordt ingrijpend verbouwd en een deel van de tuinen van de diverse panden wordt bij het bedrijf betrokken. De winkel schuift iets op de straat in. Het geheel vormt een werkelijk labyrint.
1980 Lucas volgt zijn vader op en krijgt de leiding over het bedrijf. Na enige tijd wordt het bedrijfscomplex gerenoveerd en economischer ingericht.
1983 Overlijden van Wiggert Jonker.
Ca. 1990 De winkel aan de Rijsstraatweg in Wassenaar verhuist naar de Kerkstraat.
2000 De bakkerij vertrekt uit de Weissenbruchstraat en vestigt zich in een nieuw complex aan de Junostraat 8 in de Binckhorst. Vanaf die tijd wordt het befaamde hazelnootgebak van Maison Kelder hier gebakken en ook verkocht, naast allerlei andere heerlijkheden in koek, chocolade, gebak en taart.
De nieuwe bakkerij wordt voorzien van de modernste machines en het werk wordt deels geautomatiseerd om zo beter aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. In samenspraak met Maison Kelder is een machine ontwikkeld om de lagen van de hazelnoottaarten en gebakjes te produceren.
2003 Op 12 maart ontvangt Lucas Jonker van wethouder Economische Zaken B. Verkerk de Zilveren Ooievaar, waarmee Maison Kelder als bijzonder Haags bedrijf wordt gehonoreerd.
2009 Het 75-jarig bestaan wordt groots gevierd in het ADO-stadion.
2009-2010 Start project โCakeโ met als doel de verkoop van het bedrijf.
2011 Overname van Maison Kelder door Bob Kaptein, een oud bankmedewerker.
2014 Maison Kelder neemt de uit 1898 daterende banketbakkerij Brokking in Dordrecht over.
Afbeeldingen
- de winkel van banketbakkerij Maison Kelder op de hoek van de Weissenbruchstraat, jaren 50
- Nota van Maison Kelder uit 1954.
- De winkel van Maison Kelder in de Weissenbruchstraat, jaren 50.
- De motorcarrier van Maison Kelder, jaren 60.
- De banketbakkerij maison kelder in de jaren 50.
- Bonbonsmaaklijn in de banketbakkerij Maison Kelder, Weissenbruchstraat, 1971.
- De productie van de bekende hazelnoottaart bij Maison Kelder, 1971.
- Een kijke in de banketbakkerij van Maison Kelder, jaren 60.
- De banketbakkers aan het werk bij Maison Kelder, jaren 70.
- Het afwerken van de hazelnoottaarten van Maison Kelder, 1979
- Met een speciaal ontwikkelde spuitmond kan in een keer het toefjespatroon om een gebakje worden aangebracht bij Maison Kelder, 1985.
- De spuitmondjes, die het werk vergemakkelijken en versnellen bij het opmaken van taarten en gebak bij Maison Kelder, jaren 60.
- De winkel van banketbakkerij Maison Kelder, jaren 80.
- Drukte in de winkel van Maison Kelder, 1979.
- De winkel van Maison Kelder aan de Arabislaan met de oude en nieuwe bedrijfswagens, jaren 90.
- De nieuwe bakkerij van Maison Kelder in de Binckhorst, 2011.
- De nieuwe bakkerij van Maison Kelder in de Binckhorst, 2011.
- Etalagevoorbeelden van taarten Maison Kelder, Junostraat, 2011.
Locatie(s)
Bronmateriaal
D. Verbaan, Maison Kelder Het huis van de hazelnoot, Den Haag 2014