Naast het Haagse bier wordt er ook bier uit Breda in stad verkocht. De brouwer laat er zelfs een eigen smaakvol depot voor bouwen.
Historisch overzicht
1628 Brouwerij van Hendric van den Corput uit 1538 in Breda krijgt de naam de Drie Hoefijzers.
1807 Johannes Smit koopt de brouwerij.
1862 De kleinzoon van Johannes trouwt met een Van Waesberghe en zo ontstaat de bekende firmanaam.
1887 De grote brouwerij van De Drie Hoefijzers aan de Ceresstraat in Breda wordt gebouwd. Het bedrijf gaat later verder onder de naam Oranjeboom.
1913 F. Smits van Waesberghe laat een kantoor en bierdepot bouwen aan de Zwetstraat in Den Haag, een gebied dat dan nog niet ontwikkeld is. De locatie ligt vlak aan de Trekvliet waardoor lossen en laden van de vaten ideaal is geregeld. Architecten zijn K. Meijer & H.E.M. Rademaker.
Midden jaren 60 De Drie Hoefijzers verlaat het complex en daarna volgen diverse andere bestemmingen elkaar op.
2006 Het pand, dat bewoond wordt door studenten, wordt in opdracht van de gemeente ontruimd i.v.m. brandonveiligheid. In dit jaar wordt het pand ook gemeentelijk monument, maar staat vervolgens door een onwillige eigenaar nog jaren leeg.
2020 Het complex wordt door eigenaar Stadsherstel Den Haag e.o. gerenoveerd. In het kantoorgedeelte komen appartementen. Voor het pakhuis / ijskelder wordt door de Broodbrouwers een idee ontwikkeld voor een broodbakkerij, annex restaurant.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
K. Havelaar, “De Drie Hoefijzers”, Haagvaarder, jrg.11, nr. 43.
Den Haag Centraal, 6 februari 2020