Een krant met een ingewikkelde ontstaansgeschiedenis. De aankoop van een papierwarenfabriek was nodig om de krant in eigen beheer te laten drukken, maar ook dat hielp niet. Andere kranten van eenzelfde signatuur sprongen uiteindelijk in.
Historisch overzicht
Nov. 1912 Een ‘vertrouwelijke’ circulaire wordt verzonden aan “meelevende geestverwanten” om abonnees te werven voor de Nieuwe Haagsche Courant. Dit moet een niet-neutrale krant worden, een positief Christelijke Haagse courant met antirevolutionair standpunt als tegenhanger van de Haagsche Courant.
Dec. 1912 Het eerste proefnummer van de Nieuwe Haagsche Courant verschijnt.
De krant start met een oprichtingskapitaal van ƒ 50.000,-.
2 jan. 1913 De eerste kranten worden gedrukt bij drukkerij Hoencamp aan de Grote Markt. Hier wordt ook het Dagblad van Zuid-Holland gedrukt. Het zetsel, dat nog met losse letters wordt gezet, wordt overgenomen en samengevoegd met enkele artikelen van de NHC en een artikel van hoofdredacteur J.A. de Wilde
Als er een kritisch artikel van het Dagblad over Abraham Kuyper blijft staan, breekt er een crisis uit.
1914 Er is een schuld van ƒ 125.000,-. Om de crisis te bestrijden stapt Wilh. Richters sr. (distillateur en wijnhandelaar) stapt in als commissaris.
Een handgeschreven circulaire van Abraham Kuyper verschijnt voor financiële steun aan de krant.
Het regent klachten over de typografische verzorging van het dagblad. Een deurwaarde moet eraan te pas komen om de drukker te dwingen om een leesbare krant te leveren.
1914-1917 De krant wordt gerukt bij de drukkerij van J. Bootsma in de Assendelftstraat.
1916 De stichters van de krant kopen de papierwarenfabriek Scherrenberg aan de Nieuwe Molstraat 25 en 29, die als basis gaat dienen van de NHC. Een nieuwe NV ontstaat: de NV Maatschappij tot exploitatie van het Dagblad, de Drukkerij en Papierwarenindustrie ‘De Nieuwe Haagsche’. Het maatschappelijk kapitaal is ƒ 300.000,-.
1917 De aankoop van vijf panden aan het Hoge Zand 26-36, twee panden worden gesloopt en gebouw Concordia hergebruikt als drukkerij. De drukkerij van de NHC krijgt de naam Voortvaren.
1919 4 maart officiële opening van de nieuwe vestiging aan het Hoge Zand.
1924 De NHC wordt overgenomen door het antirevolutionaire dagblad De Rotterdammer, die het blad in Den Haag zal uitbrengen. De zetmachines geïntroduceerd.
De krant betrekt een nieuw gebouwd kantoor aan de Prinsegracht – Jan Hendrikstraat, een ontwerp van architect H.J. de Haas.
1938 De stereotypie is aanwezig, waarmee de platen worden gemaakt voor de twee rotatiepersen, waarop de krant wordt gedrukt.
1935-1941 De NHC is gehuisvest in de Torenstraat 27.
15 oktober 1941 De verschijnen van de krant stopt.
7 mei 1945 Verschijnt de NHC weer opnieuw
1958 Het 25-jarig directeurschap van B. Bol wordt gevierd. Kort daarop verlaat hij de krant en wordt wethouder van Economische Zaken in Den Haag.
1972 De vier christelijke bladen van het Kwartet: De Rotterdammer, De Nieuwe Haagsche Courant, De Nieuwe Leidsche Courant en Het Dordtsch Dagblad worden voortaan in Amsterdam gedrukt. Deze middagbladen worden dan regionale ochtendbladen. Daarmee worden ze geïntegreerd binnen het dagblad Trouw. Daarvoor werden de bladen bij Het Vaderland gedrukt.
Afbeeldingen
Locatie(s)
Bronmateriaal
- NHC jubileumkrant, 1938.
- NHC jubileumkrant, Gouden NHC 1963.
- Het Bouwbedrijf, jrg.4, nr. 7, 1 april 1927.
- R. Spork, Het streven van de drukker, Den Haag 1988.