Haagvaarder 122 (hoofdartikel)
(The) Ladies Paradise
‘The Ladies Paradise Couture’ staat er in sierlijke letters op het bovenraam van Kettingstraat 35, net om de hoek van de hoofdingang van de Passage. Hierachter schuilt een pand, dat doorliep in een winkel in de Passage 7 met daarboven 26 vertrekken.
Maison du Passage
Mevrouw B. Thuring Bosch opende hier op 1 maart 1918 een modewinkel. In de Passage was de winkel, met erboven de paskamers, opslag en het naaiatelier. De naam Maison du Passage verving ze na korte tijd door The Ladies Paradise. In 1924 waren er 10 werknemers in dienst: naaisters, verkoopsters en ook een piccolo. Naast de verkoop van dames- en meisjesbovenkleding, damesmode en kleinvakartikelen, bontkleding en bontartikelen en dameshoeden organiseerde Mevrouw Thuring Bosch ook modeshows in de winkel.
Hoedensalon Ladies Paradise
Bij de nieuwe eigenaar, Ria de Klijn-Houtman speelde de hoed de hoofdrol. Zij opende op 1 september 1961 op Passage 7 een dames hoedensalon met de iets ingekorte naam: Ladies Paradise. Zij was hoedenontwerpster, haar echtgenoot Jean de Klijn had een groothandel in hoeden en een aantal hoedenwinkels in het land. Samen hadden zij een bedrijf opgezet vanuit de Van Zaeckstraat, wat tevens hun woonadres was. Helaas kwam er bij de echtscheiding een eind aan de zaak van Ria in de Passage, zij keerde terug naar de Van Zaeckstraat. Jean, die zich ook wel Otto liet noemen, ging met zijn tweede vrouw Tilly wonen in de Passage.
Hoeden maken
Het ontwerpen en maken van hoeden is een speciaal ambacht, waar veel handwerk aan te pas komt. Een eerste vorm, die met stoom vochtig en warm gemaakt is, wordt om een houten mal getrokken; de rand wordt vastgezet met punaises, die precies naast elkaar komen, zodat er geen bobbeltjes ontstaan. Na het drogen kan de hoed met allerlei stof bekleed worden, die met speciale strijkijzertjes in de vorm wordt gestreken. Er komt een ijzerdraadje in ter versteviging van de rand en een afwerking met een lintje. Daarna kan de garnering van lint, bloemetjes of veren worden aangebracht. Het basismateriaal veranderde in de loop der jaren, sisal en later sinamay namen de plaats in van de beklede hoeden.
Na het drogen kan de hoed met allerlei stof bekleed worden, die met speciale strijkijzertjes in de vorm wordt gestreken. Er komt een ijzerdraadje in ter versteviging van de rand en een afwerking met een lintje. Daarna kan de garnering van lint, bloemetjes of veren worden aangebracht. Het basismateriaal veranderde in de loop der jaren, sisal en later sinamay namen de plaats in van de beklede hoeden.
Hoeden kopen
In de jaren 60 droegen veel dames nog een hoed. Zij kwamen vaak met een pas aangeschafte mantel van de Bonneterie naar de Passage om een bijpassende hoed te laten maken. Ook op feesten en bruiloften was een mooie hoed onmisbaar. En omdat de hoed aan mode onderhevig was, kwam het regelmatig voor, dat men zich een nieuw hoofddeksel aan liet meten. Kortom werk aan de winkel.
Thea uit Heerlen
Eén van de trouwe medewerkers was Thea Hawinkels, zij was afkomstig uit Heerlen en had daar in het atelier van Gonda Hendriks het vak van hoedenmodiste eigen gemaakt en ervaring opgedaan. Haar oma woonde in Den Haag en halverwege de jaren zestig trok zij bij haar in om werk te vinden in de Hofstad. Na wat omzwervingen ging zij bij Jean de Klijn in de Passage aan het werk, tot volle tevredenheid van hen beiden.
Thea van der Helm
Thea, inmiddels getrouwd met Hans van der Helm, was zo verknocht geraakt aan de zaak dat zij de heer de Klijn begin jaren negentig voorlegde om de zaak aan haar over te doen. Hij ging daarop in, maar bleef wel tot zijn overlijden in 1995 in de Passage wonen. Daarna verhuisde echtgenoot Tilly en betrokken Thea en Hans ook de woning in de Passage. Het aantal mensen dat nog dagelijks een hoed droeg liep sterk terug, wel bleef er vraag naar bruidswerk en gelegenheidshoeden o.a. voor Prinsjesdag.
Groot Hertoginnelaan
In 2000 sloot Ladies Paradise in de Passage, maar werd voortgezet vanuit het nieuwe woonhuis, annex hoedenatelier aan de Groot Hertoginnelaan. Van hieruit ontwierp Thea nog vele jaren hoeden, tot het ook hier genoeg was, in 2018.
Wat blijft!
Vele jaren waren de overtollige hoedjes van de zomer- en wintercollectie opgeslagen in de boven vertrekken. Ondanks een flinke uitverkoop en opruiming bleven er tientallen dozen met hoedjes achter in de Passage.
Jannie Havelaar
Bronnen:
Het Vaderland, 18 juli 1978
De Telegraaf, 15 december 1990.
Interview met Thea van der Helm-Hawinkels op 21 maart 2024.
Gesprek met Ria de Klijn en Marsha Titulaer, dochter en kleindochter van Jean de Klijn, op 1 juni 2024.
Met dank aan: Priscilla Griffioen van Colliers, senior property marketeer van de Passage.