Nieuws
Brood. Daar zit wat in!
In het kader van het 30-jarig jubileum van de SHIE verscheen 3 november een nieuwe publicatie over de brood- en meelindustrie in de Haagse regio. Het boek is samen met Eindeloos ontwerpen en uitgeven tot stand gekomen en is weer een fraaie uitgave geworden. Via deze link kunt alvast bladeren in het boek en een indruk opdoen.
Na eeuwen van het ambachtelijke malen van het graan en de broodbereiding door de bakker aan huis komt in de 19de eeuw in deze situatie verandering door aangepaste wetgeving en de opkomst van machines. Rond 1860 komt dit proces in de Haagse regio echt op gang met een aantal grote meelfabrieken, zoals die van de Garnizoensbakkerij aan de Breedstraat en Koechlin aan de Trekvliet bij Voorburg en de Brood- en Meelfabriek te ’s-Gravenhage aan het Groenewegje.
Rond 1900 volgt een tweede generatie broodfabrieken en kent de stad een rijk scala van bekende bakkerijnamen, onder meer De Oude Vette Hen, Lensvelt Nicola, De Haagsche Broodfabriek, De Volharding, Hus en Paul C. Kaiser. In de 20ste eeuw bepalen zij gezamenlijk de markt om in de jaren 60 te fuseren tot één concern: Hus. De Haagse industriële broodproductie eindigt in de jaren 80 met de overname van Hus door Meneba. Als laatste komt in het boek ook het resterende erfgoed van deze sector in beeld.
Op het SHIE-jubileumsymposium is het eerste exemplaar van de publicatie aan Saskia Bruines, wethouder van Financiën, Economie, Cultuur en Erfgoed, overhandigd.
Het boek kunt u via de SHIE bestellen en kost € 29,50, voor donateurs € 27,- (exclusief verzendkosten).