De wand achter de toonbank in de winkel van Hoogeveen is voorzien met wanden voorraadladen voor de producten. Foto: Gert van Santen

Het atelier van Meubelmakerij Moesman aan de Assendelftstraat met in het midden een Panderfauteuil nog in de oorspronkelijke staat met bekleding. Links een fauteuil zonder bekleding en rechts hetzelfde model nagemaakt. Foto: Gert van Santen

Een plank met schaven, eronder beitels voor de machinale houtbewerking bij de firma Moesman. Foto: Gert van Santen

Overzicht van het atelier Zoppi koperbewerking aan de Jacobastraat, een werkruimte met diverse machines, werkbanken en gereedschap. Foto: Gert van Santen

Zuliani Kunst En Terrazzo aan de Industrieweg 28 in Zoetermeer, een wand met diverse gereedschappen, onder meer voor het aanbrengen van terrazzo. Foto: Gert van Santen

Maakhaven, Calandkade. In de grote hal worden diverse units gebouwd voor kunstenaars en ambachtslieden van Maakhaven, die hier hun werkplaats realiseren. Foto: Gert van Santen

Erres Radio met typenummer KY 126 uit 1932. De houten kast is een ontwerp van O. van Tussenbroek. Het technisch ontwerp is van ir. P.G. Zaaijer. (Foto: John Koster)

ALPA doosje met vier stalen schuursponsjes waarin ook nog een stukje zeep werd meegeleverd. (Verzameling D. Teunissen-Thoma)

Voorbeeld uit het assortiment gietijzeren kapstokken van de firma Enthoven, ca. 1895. (Verzameling Haags Historisch Museum)

Zakje thee van de firma Kok gevestigd aan het Westeinde, hoek Assendelftstraat.

Veel winkeliers gebruikten de verpakkingszakjes om reclame te maken voor hun bedrijf en de producten. Een mooi uitgewerkt voorbeeld hiervan is dit zakje van sigarenhandel De Graaf uit de Heulstraat. Het bedrijf zou hier tot 2018 blijven bestaan.

Een voorraad stolpfles van de firma Paré voor ulevellen, een zuurtje van gestolde suiker verrijkt met kleurstof.

Een lichtreclame in een portiek aan de Zoutmanstraat 27 van de firma Münzer waarbij de schildering aan de achterkant van het glas is aangebracht.

Neonreclame uit de jaren 60, vermoedelijk de laatste in Nederland, aan de Conradkade 89 bij Kooij Cars, Jaguarspecialist.

Een vroeg voorbeeld van een emaille reclameplaatje, firma Van Vliet, ca. 1915. (Verzameling Haags Historisch Museum)

Tegeltableau van Was de Wit, een fabriek van producten uit bijenwas vervaardigd aan de Geestbrugkade in Rijswijk, 1948. (Verzameling Museum Rijswijk)

Ontwerp tegeltableau, jubileum Gazan, 1957

Ontwerp tegeltableau, jubileum Gazan, 1957

Particuliere Verzameling | Fotograaf K. Havelaar | 2018

Rademaker reclamesluitzegel voor haar melkchocolade Meco, jaren 20

Rademaker reclamesluitzegel voor haar melkchocolade Meco, jaren 20

Verzameling J. van der Ploeg | sluitzegel | jaren 20

Het bekende Nutricia Gouden Eeuw servies, ook wel het grachtenservies genoemd. Het is een koffieservies dat uit 38 delen bestond en met zegeltjes bij elkaar kon worden gespaard. Ontwerp H.E. Rodenburg, 1964-1966. (Verzameling Stadsmuseum Zoetermeer)

Een willekeurige greep uit een speldjesverzameling van Haagse bedrijven: Erres portable radio’s en TV’s, Van Grieken melk, Vredestein banden, Wilson limonade en Bonzo en Felix van de Felix Kattenbroodfabriek, jaren 60.

Van der Heem gaf een serie suikerzakjes uit van diverse producten, die meestal onder de naam Erres (van de handelsmaatschappij R.S. Stokvis) in de fabriek werden geproduceerd.