Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief januari 2019

De eerste SHIE Nieuwsbrief van het jubileumjaar 2019. Wij wensen alle donateurs en relaties en volgers een gezond en verrassend erfgoedjaar toe. De SHIE wil in dit jaar actief de verhalen van oud-werknemers gaan verzamelen in het project ‘Echo’s van de werkvloer’. Natuurlijk maken we ook weer verhalen in ons lijfblad Haagvaarder, waarvan eind februari het 100ste nummer verschijnt!
De SHIE zal de komende maanden ook weer vertegenwoordigd zijn op de bekende Haagse dagen voor historie en architectuur. …en we blijven de actualiteit volgen inzake bouwplannen in de Binckhorst en elders in de stad.
Hopelijk doen we ook weer interessante ontdekkingen. U kunt ons daarbij behulpzaam zijn. Laat het ons weten wanneer er iets op het terrein van het industrieel erfgoed uw pad kruist.

Terugblik over 2018

Zoals gebruikelijk in de januari Nieuwsbrief krijgt u een kort overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Voor uitgebreidere informatie over de items kunt u terugkijken bij de nieuwsitems op de website.
omslagLKHapp

Laakhaven-app

Na het succes van de Binckhorst-app en de recente ontwikkelingen in de Laakhaven, het oudste industriegebied van de stad, ontstond het idee om ook voor dit belangrijke bedrijventerrein een app samen te stellen. In mei kon de app ‘de lucht in’ en middels een artikel in de AD/HC werd hieraan bekendheid gegeven. De app geeft in 41 items een overzicht van de geschiedenis van het gebied en specifiek de bedrijven die hier gevestigd waren of nog steeds zijn. De informatie wordt aangevuld met historische foto’s en soms een actueel filmpje. Al veel geïnteresseerden hebben de app gevonden en geraadpleegd.
Verhulstkraan15jan2019

Laakhaven kranen

De twee laatste historische kranen in de Laakhaven zijn, na jaren van verwaarlozing, afgelopen jaar grondig gerenoveerd. Regelmatig keken wij mee bij de aannemer en hielden de achterban via facebook en de website op de hoogte van de voortgang. Dennis Simonis van Haagse Dingen maakte een uitgebreid filmverslag. Inmiddels staan beide kranen weer te schitteren langs de kades van de haven. Het wachten is nu nog op een officieel moment dat de kranen opgeleverd worden. Dat kan nog even duren, omdat ondertussen de kades in de omgeving hersteld worden en één van de kranen hiervoor verplaatst gaat worden.
visafslag
vanWillegen residentieweek
telcentralesPhilips

Haagvaarders

De thema’s van de Haagvaarder vormden weer een afwisselende serie verhalen. In nummer 96 stond de firma Van den Berg transporttechniek centraal en een historische kraan van de ijzergieterij de Prins van Oranje, een themanummer over kranen dus. In Haagvaarder 97 kwam de muzikale inslag van de Haagse industrie weer een keer langs met de firma Rippen piano’s. De volgende Haagvaarder, nummer 98, gaf ruimte aan een pleidooi voor behoud van de Scheveningse visafslag van architect Schamhart, een bedreigd Rijksmonument. Het laatst verschenen nummer, 99, keek al vooruit naar het 100ste nummer. Het bracht de keuze voor de naam Haagvaarder in herinnering en gaf het achterliggende verhaal over dit vaartuig en het belang van de vaarwegen voor de industrie.

Website Haagse bedrijven toen

In 2019 konden we ons team uitbreiden met een vrijwilliger voor de bedrijvenwebsite en daardoor kon de aanwas stug doorgroeien tot inmiddels 400 bedrijven. Op de eerste vrijdag van de maand is het team tussen 10.00 en 13.00 uur aanwezig in het HIP (Historisch Informatie Punt) op de vierde etage in de centrale bibliotheek aan het Spui. Heeft u informatie over Haagse bedrijven kom gerust eens langs om ons bij te praten. Ook met vragen over het industrieel erfgoed kunt u dan bij ons terecht.

Activiteiten

De SHIE nam dit jaar deel aan drie verschillende themadagen. Op de Dag van de Haagse geschiedenis konden bezoekers aan de SHIE-kraam met een bus van het Haags Busmuseum naar Hollands Spoor waar vanaf een wandeling startte door het station en door de wijk.
Op de Dag van de Architectuur in juni was de SHIE, samen met architect Corine Keus, aanwezig in de voormalige Philipsfabriek van telefooncentrales aan de Fruitweg. Met een rondleiding door het gebouw kregen de bezoekers een indruk van de transformatie van dit fraaie fabriekscomplex tot The New Farm.
Open Monumentendag stond dit jaar voor de SHIE ook in het teken van het station Hollands Spoor, naast rondleidingen door de Koninklijke Wachtkamer kon men ook de Stationswijk in.
MailPoet