Header

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwe SHIE-publicatie Bewaard en bewonderd

Dit jaar bestaat de SHIE 25 jaar, een mooi moment om in beeld te brengen waar we de afgelopen jaren zoal mee bezig zijn geweest. De Walburg Pers bleek bereid om een boek uit te geven over het industrieel erfgoed in de Haagse regio met als titel Bewaard en bewonderd. Aan de hand van vijf thema’s komen diverse onderdelen van het industriële erfgoed aan de orde. De juist wat onderbelichte aspecten worden voor het voetlicht gebracht, zoals het fabrieksinterieur, de producten, de verpakking en buitenreclame. Een introductie op het boek treft u aan op de website. Op 1 maart zal de publicatie gepresenteerd worden op het SHIE jubileumsymposium.

Haagvaarder 99

De nieuwe Haagvaarder is uit, nummer 99! We zijn bijna bij de 100, goed om terug te kijken waarom we 25 jaar geleden hebben gekozen voor de naam Haagvaarder. Dit speciale bedrijfsvaartuig bediende de hele Haagse regio en zo kwam de naam van het SHIE-bulletin in beeld. In dit nummer kijken we naar het water en het gebruik door de eeuwen heen. Het was van levensbelang voor Den Haag en heeft zijn sporen nagelaten in de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Ook tegenwoordig zijn het grachtenwater en de havens weer in trek.

Muurreclames in het nieuws

 Naar aanleiding van een vraag van een kijker van Omroep West kwam de afgelopen maand het thema muurreclames weer kleurrijk in beeld. TV West maakte een reportage met de vragensteller en Koos Havelaar waarbij een aantal locaties met muurreclames werden bezocht. Het gaf de SHIE de mogelijkheid om het project Muurvlakte te Huur - de restauratie van 10 bijzondere muurvlakken met muurreclames – weer eens onder de belangstelling te brengen.  De reportage is te zien via deze link. 

Binckhorstroute Street Art 

Een nieuw onderdeel voor de promotie van het industrieterrein de Binckhorst vormt het project Street Art. Op diverse locaties, die na een zorgvuldige selectie zijn uitgekozen, zijn muurschilderingen aangebracht. Voor een aantal is ook de geschiedenis van het gebied als uitgangspunt genomen. Zo is er een elektriciteitshuisje aan de Zonweg voorzien van een schildering met een afbeelding van de kranen van de BAM en een andere huisje bij Mooof met een Solex. Op de elektriciteitscentrale aan de Wegastraat worden diverse elementen van de autobranche gepresenteerd. Er is een handzaam gidsje bij verschenen, met een kaart en toelichting bij alle Street Art projecten. Gratis verkrijgbaar bij de VVV en op diverse plekken in de Binckhorst.