Header

nieuwsbrief januari 2013

---

2013

Namens de SHIE wensen wij alle donateurs en vrienden een goed, gezond en gelukkig 2013.
In 2013 viert de SHIE het 20-jarig jubileum. Uiteraard zal dit niet ongemerkt voorbij gaan. Op de planning staat ondermeer een publicatie over het hergebruik van indusriƫle gebouwen.
Zoals u van ons (en de media) gewend bent kijken we in deze nieuwsbrief nog even terug op wat er in 2012 allemaal gebeurd is op het gebied van industrieel erfgoed in Den Haag.
We hopen ook in 2013 op onverwachte ontwikkelingen, zoals de restauratie van de fabrieksschoorsteen van rokerij De Pijp in Scheveningen. In de volgende Haagvaarder leest u daar meer over.

---

De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging.

Op 9 november 2012 werd het eerste exemplaar van de SHIE-publicatie "De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging" door Koos Havelaar overhandigd aan burgemeester Van Aartsen.
Het boek handelt over de rijke geschiedenis van De Binckhorst, van de eerste bewonerssporen, via het middeleeuwse kasteel De Binckhorst, de eerste bedrijvigheid, de ontwikkeling van nieuwe industrieƫn tot aan de huidige tijd. Het is - voor zover wij weten - het eerste in Nederland verschenen boek over de integrale ontwikkelingsgeschiedenis van een bedrijventerrein.
Het boek "De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging" is geschreven door E. Albers, M. Benjamins, K. Havelaar en L. Kanneworff en is verschenen in de Haagse VOM-reeks. De publicatie is voor E 24,95 verkrijgbaar via de gespecialiseerde boekhandel, maar voor donateurs uiteraard ook via de SHIE.

---

Muurvlakte te huur

In juni 2012 werd de tweede fase opgeleverd van de restauratie van de muurreclames aan de Haagse Tasmanstraat. Drie jaar eerder was al een aantal muurreclames aan deze markante zijgevel aan de Tasmanstraat gerestaureerd. Nu was het de beurt aan het vervolgtraject, waarbij vijf kleurrijke maar ook zeer verschillende reclames in hun oorspronkelijke kleuren werden hersteld.
Ook op deze reclames is goed te zien dat er - net als bij affiches - regelmatig een nieuwe voorstelling over de oude werd geschilderd. De meeste werden geschilderd door echte vaklieden die de aandacht met sierlijke letters wisten vast te houden. Dat geldt niet voor de reclame voor een "Publiek Telephoonstation" dat in een vrij onbeholpen stijl werd geverfd, maar daardoor toch een apart karakter heeft. De onthulling en presentatie vond in juni 2012 plaats door wethouder Rabin Baldewsingh. Voor het overzicht van de al uitgevoerde restauraties, zie de pagina uitgevoerde restauraties op de website.

---

Verdwenen muurreclames weer even zichtbaar

Bij de sloop van een aantal panden aan de Stationsweg in maart 2012 kwam onverwacht een aantal muurreclames aan het licht. Het waren reclames voor "Het Goedkoopste Groote Dagblad" en "Vino Vermouth" van Fratelli Cora. Helaas was er geen mogelijkheid om deze muurreclames te behouden, aangezien het pand waar deze op aangebracht waren een paar weken later ook gesloopt werd.
Het bood echter de gelegenheid om een aantal foto's van deze tijdelijke situatie te maken en weer even de geschiedenis in te duiken. Ook op een aantal oude ansichtkaarten zijn muurreclames op deze zijgevel te zien.

---

Tekens aan de wand. Geschilderde muurreclames in Nederland

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de geschilderde muurreclames kan terecht in het boek Tekens aan de wand. Het beschrijft het ontstaan, het verval maar ook de revival van de geschilderde muurreclames in Nederland. Van verschillende grote maar ook kleinere steden wordt beschreven wat er nog te zien is aan oude muurreclames, maar ook welke weer in oude luister zijn hersteld. Uiteraard komen ook de muurreclames in Den Haag aan de orde.
Het boek is met korting via de SHIE verkrijgbaar.

---

Open monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 8 september 2012 was weer een groot aantal Haagse monumenten voor het publiek toegankelijk. De SHIE was aanwezig in de Raad voor de Rechtspraak aan de Kneuterdijk. Het pand is een fraai voorbeeld van hergebruik. Het voormalige pand van de Nederlandse Handelsmaatschappij is ooit verbouwd tot bank met de nodige kluizen en kluisjes. Ondanks een uitgebreide verbouwing tot een modern kantoorpand zijn veel oorspronkelijke details bewaard gebleven. Op deze dag hebben we overigens een aanzienlijk aantal nieuwe donateurs welkom mogen heten.

---

Haagvaarders en nieuwsbrieven

In de Haagvaarder verschenen afgelopen jaar artikelen over onder meer de sigarettenfabriek Ed. Laurens, de Haagse Asfalt Centrale, Beddenmagazijn Simonis en boekbinderij Molier. In de nieuwsbrieven hielden we u tussentijds op de hoogte van lezingen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. Uiteraard gaan we hier in 2013 weer mee verder!