Header

Nieuwsbrief november 2016

Haagvaarder 91

De winter staat al weer voor de deur en we maken met deze Haagvaarder een mooie historische verbinding. Het hoofdartikel handelt over de kolenhandel Gordijn uit Voorburg en het daaruit voortgekomen bedrijf Randstad-Warmte op het terrein bij de spoorbaan in de Binckhorst. De komst van het aardgas bracht een einde aan deze handel, maar de ondernemers vonden een nieuwe branche om opnieuw te starten, de doe-het-zelf supermarkt. Zo springen we telkens van periode naar periode en naar andere typen bedrijven, het blijft een boeiende bezigheid om de economische geschiedenis van Den Haag ook weer met deze Haagvaarder te volgen.

SHIE-publicatie in voorbereiding over Hollands Spoor

Rondom station HS zijn diverse stedelijke ontwikkelingen gaande. Het stationsgebouw staat er als een historische rots in deze onstuimige branding. Nooit eerder werd een publicatie samengesteld over dit meest bijzondere industrieel erfgoed complex van Den Haag. Een Rijksmonument met grootse allure, enorme cultuurhistorische betekenis en veel bijzondere verhalen om te vertellen. Voldoende redenen om als SHIE samen met uitgevers/vormgevers Eindeloos, u kent ze nog wel van onze jubileumpublicatie, een mooie publicatie over samen te stellen.

Schrijf u nu in voor de early bird discount, via Eindeloos uitgevers of tel. 070-388 20 87.

Foto: Henk Koning

Monument van het jaar 2016

Dit jaar is het thema van de Haagse Monumentenprijs herbestemming, voor de SHIE een actueel aandachtsgebied. De genomineerde panden hebben alle drie een specifiek karakter, waarvan één wel heel industrieel, namelijk het stationsgebouw van vliegveld Ypenburg. Er zijn drie genomineerden: ILSY-plantsoen 1, 3 en 5, stationsgebouw Ypenburg. Door BOEI ontwikkeld tot kantoorverzamelgebouw. De andere twee genomineerden zijn Maison De Bonneterie en het Nederlandsche Sportpark aan de Theresiastraat. U kunt via deze link de genomineerden nader bekijken en uw stem uitbrengen.

Website Haagse Bedrijven Toen

Een klein aantal vrijwilligers werkt ondertussen gestaag door aan de nieuwe website Haagsebedrijventoen. We zijn inmiddels de 200 bedrijven ruim gepasseerd. Er staan op de site daarmee al bijna 500 locaties vermeld met industrieel erfgoed betekenis. Mocht u mee willen werken neem dan contact met ons op. Natuurlijk kunt u ook informatie aanleveren die wij weer kunnen benutten voor de site. Heeft u documentatie van een winkel bij u in de buurt of van het bedrijf waar uzelf jaren gewerkt heeft, laat het ons weten. Wij kijken met spanning uit naar nieuwe berichten!

Vanaf 6 januari 2017 zijn we iedere eerste vrijdag van de maand in het HIP (Historisch Informatie Punt) in de centrale bibliotheek op de vierde etage aan het Spui aanwezig. U kunt altijd langs komen met foto’s, objecten of om vragen te stellen over het industriële verleden. U bent van harte welkom. Voor vragen kunt u ons bellen (070-3897508) of mailen