Header

Nieuwsbrief februari 2016

Haagvaarder 88

 De eerste Haagvaarder van 2016 is weer verschenen. Dit keer staat een opvallend bedrijf centraal: ALRO, een voor velen onbekende naam. De firma is de producent van een nieuw type rekenschijf waarvoor in 1937 een octrooi werd aangevraagd. Nieuw was vooral de constructie van de schijf, die ALRO leverde in een metalen doos. Het bleef niet bij rekenschijven. Er werden allerlei experimenten en werkzaamheden verricht. Uiteindelijk ontwikkelde zich hieruit het befaamde alroderen, een ‘mysterieus’ productieproces, dat aan de basis stond van de plastic credit card.

---

Echo ALRO

 Het onderzoek naar ALRO leverde ook een uitgebreide ‘Echo van de werkvloer’ op waarin de oud-directeur van ALRO, Han Wanders, het verhaal van het bedrijf en de soms verrassende producten vertelt. Hij startte als eerste echte techneut bij de firma en bracht de nodige veranderingen in het productieproces tot stand.

De rekenschijf trok veel belangstelling en is een typisch hulpmiddel uit het tijdperk voor de komst van de zak-Japanner. De producten van latere datum, de bank- en credit cards, maar ook de bedrijfspasjes beantwoordden aan de vraag van een zeer omvangrijke markt. Zo werden de eerste giropasjes en alle andere bankpasjes aan de Balistraat geproduceerd. Een boeiend verhaal dus met verrassende elementen. Op de website kunt u lezen hoe het zo gegroeid is.

---

Nieuwe website SHIE

Wanneer iets tot het industrieel erfgoed wordt gerekend, gaat het toch al gauw over decennia. In het digitale tijdperk behoort een product al na enkele jaren tot het verleden en dan is een website bijvoorbeeld qua techniek al weer verouderd. Zo ook de huidige site van de SHIE. De afgelopen maanden is hard gewerkt om weer een update te maken. Er is door Ed van den Heuvel webdesign een nieuwe site ontwikkeld en samen hebben we die voorzien van oude en nieuwe informatie. Kijkt u eens rond in de nieuwe ‘SHIE-etalage’.  

---

Bicken & Bincken

In maart start weer het seizoen voor de ontdekkingstocht door de Binckhorst. Onder de titel Bicken & Binckenkunt u een culinaire zwerftocht door het grootste industriegebied van Den Haag maken. Naast veel aandacht voor de historie en het bezoek van een aantal locaties komen ook de recente ontwikkelingen in het gebied aan bod.
De vaste zaterdagmiddagen voor deze tocht, die nu gepland staan, zijn:
19 maart, 30 april, 28 mei en 25 juni.
De route start om 12.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur
Kosten € 24,95 per persoon.

Overigens kunt u ook een toer boeken op een andere datum voor het eigen familie-, vrienden- of bedrijfsuitje.
Voor reserveren zie www.bickenenbincken.nl of telefoonnummer 070-33 55 992

---