Header

Nieuwsbrief augustus 2016

Haagvaarder 90

 Een mooi aantal Haagvaarders is inmiddels bereikt, op naar de 100! In dit nummer van de Haagvaarder komt opnieuw een voor velen onbekend bedrijf aan de orde, de metaalbewerkingsfirma Pleyte. Het bedrijf was decennia lang gevestigd aan het zg. Wagenplein en kende een bloeiperiode met onder meer technisch werk voor de vele drukkerijen in de buurt.

 Ook kijken we terug naar Haagvaarder nummer 1 waarin Felix Kattenbrood centraal stond. Aanvullende informatie en voorwerpen geven een nieuwe kijk op dit kleurrijke Haagse bedrijf.

VOM-publicatie Gemeentearchitect Adam Schadee

Begin september verschijnt een nieuwe publicatie in de bekende VOM-reeks van de gemeentelijke afdeling Monumenten. Dit keer valt de eer eindelijk te beurt aan de gemeentearchitect A. Schadee. Hij leidde van 1891 tot 1927 als architect en afdelingshoofd van Gemeentewerken de stroom gemeentelijke bouwprojecten. In deze periode ontwikkelde Den Haag zich tot metropool en industriestad. In het oeuvre van Schadee zijn dan ook diverse industriële complexen te vinden. Te denken valt aan de Electriciteitscentrale, de Gemeente Gasfabriek, het Openbaar Slachthuis, tramremises en verder nog diverse kleine bouwwerken als brugwachtershuisjes, tramwachthuisjes en het Laakhavenkantoor. Een boeiende figuur in de Haagse architectuurgeschiedenis, het boek is een must voor iedere industrieel erfgoed liefhebber.

Voor SHIE-donateurs is het boek te koop met korting, van € 24,50 voor € 22,- . Ook op 10 september kunt u het aanschaffen in de tramremise.

Open Monumentendag 10 september

Op zaterdag 10 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van de dag is Iconen en Symbolen, maar heeft door het verschijnen van het boek over gemeentearchitect Schadee ook een ander thema meegekregen. Met een HTM-bus kan vanaf de tramremise aan de Parallelweg een toer gemaakt worden langs een selectie van bouwwerken uit het oeuvre van deze interessante Haagse architect. Vanaf 10.00 uur kunt u bij de SHIE-kraam in de remise kaartjes reserveren voor één van de drie bustochten: om 11.00, 13.00 of 15.00 uur. Op is op!

Het gehele programma van Open Monumentendag vindt u op de website van de gemeente.

Erfgoedmiddag 7 oktober

In het kader van het jaarlijkse I’M Binckfestival heeft ook de SHIE weer enkele activiteiten op stapel staan voor het eerste weekend in oktober. Op vrijdag 7 oktober bent u vanaf 13.00 uur van harte welkom bij verffabriek De Vos aan de Saturnusstraat 15-17. We hebben voor deze middag een interessant programma samengesteld voor u.

Wij presenteren de eerste resultaten van de website Haagsebedrijventoen en geven enige uitleg over dit project. Natuurlijk kunt u deelnemen aan een exclusieve rondleiding door de verffabriek De Vos.

We hopen ook dat u zelf wat wilt bijdragen aan deze middag door ons uw verhaal over uw werkzame verleden te vertellen of met een typisch Haags product langs te komen waarvan u misschien meer te weten wilt komen. Reserveert u de datum alvast in uw agenda!