Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief februari 2023

Brood. Daar zit wat in!

Dit jaar is voor de SHIE een jubileumjaar. We bestaan 30 jaar en daar gaan we door het jaar heen aandacht aan besteden en in november sluiten we dat af met een symposium
Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt ook een nieuwe SHIE-publicatie over de brood- en meelindustrie, met de titel Brood. Daar zit wat in! Inmiddels zijn de voorbereidingen hiervoor al volop bezig. Eindeloos uitgeven en vormgeven zal de uitgave weer verzorgen. Het belooft weer een mooi boek te worden met veel interessante nieuwe onderzoeksresultaten. Er is veel leuk beeldmateriaal dat we in de aanloop naar de presentatie in november tijdens het symposium laten zien via onze facebookpagina. Al eerder passeerde in de decembermaand reclamemateriaal van diverse Haagse bakkers. Op de website kunt u meer lezen over de inhoud van het boek.

Haagvaarder 116

De eerste Haagvaarder van 2023 is weer uit! Het is een kleurrijk nummer over twee met elkaar samenwerkende bedrijven op het terrein van keramiek kunstwerken. Het eerste bedrijf is Zuliani, van oorsprong een terrazzobedrijf, dat startte in Den Haag en sinds 1994 gevestigd in Zoetermeer.
Struktuur 68, uitvoerend atelier voor kunstwerken aan de Nieuwe Molstraat, is de andere firma die aan bod komt. Kort gezegd start het gehele werkproces met een kunstenaar, die een idee heeft en dit in keramiek wil laten uitvoeren. Daarvoor klopt de kunstenaar aan bij Struktuur 68. Zij zetten het idee om in keramiek en vervolgens gaat het kunstwerk in wording in delen naar Zuliani. Daar volgt de fase van opbouw en uiteindelijk de plaatsing. De stad, maar ook elders in Nederland, is rijk voorzien van beeldhouwwerk dat afkomstig is uit de ateliers van beide firma’s.

Hoornbrug

De komende tijd wordt er groot onderhoud verricht aan de Hoornbrug. Tegelijk loopt er een tentoonstelling over deze historische oeververbinding in het Museum Rijswijk. De Vliet en de Hoornbrug zijn al eeuwen van levensbelang voor Rijswijk. Al in 1340 is er sprake van een houten brug op dit punt. In 1601 wordt de brug vervangen door een geheel stenen brug. Dan breekt de glorietijd aan van het gebied. Op deze locatie worden buitenlandse bezoekers welkom geheten en stappen ze over van de boot op het rijtuig, dat hen met veel vertoon naar het Hof in Den Haag vervoert. De brug is dan ook al een onmisbare schakel in het dagelijkse vervoer van personen en goederen geworden. Dat is de brug nog steeds. De tentoonstelling loopt tot en met 12 maart.

De eerste Gemeente Gasfabriek

In het museum De Mesdag Collectie aan de Laan van Meerdervoort is ook een bijzondere tentoonstelling met industriële inslag. De kunstenaar Marcel van Eeden is in de voetsporen van Van Gogh aan het tekenen gegaan met als thema de eerste Gemeente Gasfabriek aan de Gaslaan.
In december 1881 verhuisde Van Gogh naar Den Haag. Na schilderles van de kunstenaar Anton Mauve stortte hij zich fanatiek op het tekenen. Zijn oom Cor gaf hem de opdracht een reeks van twaalf stadsgezichten van Den Haag te maken, waartoe ook de tekening ‘Gasfabriek’ uit 1882 behoort. Deze tekening inspireerde Van Eeden tot het maken van een nieuwe serie werken. Aan de hand van historische foto’s en ondersteund met historisch archiefmateriaal heeft de kunstenaar zes nieuwe grote beelden in houtskool gemaakt en een reportage van een twintigtal zwart-witfoto’s. Van Eeden heeft een sterke band met de plek: hij werd in Den Haag geboren en zijn appartement ligt vlak bij het terrein van de inmiddels afgebroken fabriek.
De tentoonstelling De Haagse gasfabriek: Van Eeden & Van Gogh is nog te zien tot 12 maart.
FB-Insta
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook en Instagram.
Email Marketing Powered by MailPoet