Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief augustus 2020

lithoplaten-nio2

Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag

Het was weer een tijdje stil rond het nieuwe SHIE-boek over herbestemming in de Binckhorst, maar afgelopen dinsdag rolde de eerste katernen van het nieuwe boek van de pers bij Okay Color Graphics in Alphen aan de Rijn. Altijd een spannend moment om een product waar lang en intensief door diverse partners aan gewerkt is het eindstadium te zien bereiken. Binnenkort gaat het drukwerk naar de binder en dan hopen we in oktober het boek te kunnen presenteren.
Haagv-106-nieuwsbr

Haagvaarder 106

In zomerse sferen verscheen deze week de nieuwe Haagvaarder over kofferfabrieken in Den Haag.
Den Haag als stad van internationale reizigers en gasten en veel Indiëgangers kende een grote vraag naar koffers in allerlei maten en soorten. De Haagsche Kofferfabriek bediende deze markt in de negentiende eeuw tot 1929.
In 1959 startte Anton Gefken met een geheel eigentijdse variant met de Kofferfabriek Gefken. Het begon in Leidschendam met platenkoffers en hieruit ontwikkelde zich een modern product met aluminium profielen. Presentatiekoffers, rolkoffers voor flexwerkers en flightcases. Alles lijkt mogelijk in dit innovatieve bedrijf aan de Donau in Forepark.

Ontvangt u de Haagvaarder nog niet. U kunt een gratis proefnummer aanvragen. Stuur een email met uw postadres naar info@shie.nl
Kofferfabriek Gefken, flightcases, Donau 100, Den Haag, 2010

Echo van de werkvloer Gefken

Voor Haagvaarder 106 vond een interview plaats met Michel Gefken over de geschiedenis van het bedrijf. In de nieuwe Echo van de Werkvloer vertelt hij hoe vanuit de platenindustrie de eerste stap werd gezet in de productie van platenkoffers. Later werden dat koffers voor cassettebandjes en ook diskettes. Tot op een gegeven moment, na een directiewisseling, het roer geheel omging en een revolutionair type koffer werd ontwikkeld op basis van aluminiumprofielen. De ‘lego-koffer’ schiep diverse mogelijkheden en in vele maten. Nieuwe machines verschenen om dit mogelijk te maken en het succes was daar.
logo DVDA2020

Maand van de architectuur Den Haag

Dit jaar is er helaas geen Dag van de Architectuur maar wel een Maand van de Architectuur van 21 augustus tot 21 september. Vier weken lang zijn er verschillende architectuurroutes door de stad uitgezet en verschijnt er in Den Haag Centraal een introductie op het thema en de inhoud van het programma van die week. De verschillende loop- en fietsroutes worden ondersteund door audio commentaar en video fragmenten die middels de geplaatste QR code stickers op de routes zijn te scannen. Op de websites www.dvda-denhaag.nl, www.denhaagcentraal.net en www.haacs.nl komen achtergrond artikelen te staan over gerelateerde onderwerpen. Voor het industrieel erfgoed kunt u uiteraard terecht bij de SHIE-apps over de Binckhorst en de Laakhaven.
Trio-drukkerij-interieur-HGA--DSO1948

Bedrijven Toen en Nu aangevuld

Eerder meldden we al dat de website een nieuw onderdeel kreeg, Bedrijven Toen en Nu. Inmiddels is de overzetting en bijwerking van de gegevens van al de 350 bedrijven die op de oude site stonden afgerond. Het is weer tijd voor aanvullingen! De eerst zes nieuwe bedrijven zijn sinds kort opgenomen in het overzicht. Het zijn drukkerij Trio, autobedrijf Louwman & Parqui, de Geschutgieterij, Maison Kelder, Waterreus & Co rijwielen en natuurlijk in het kader van onderzoek voor Haagvaarder 106 ook de firma Gefken.
Heeft u aanvullingen op de site, laat het ons weten. U kunt ook een overzicht naar ons mailen vergezeld van foto’s van nog ontbrekende belangrijke bedrijven, waarvan u misschien veel documentatie heeft. Help de SHIE mee het bedrijvenoverzicht verder op te bouwen.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet