Header

Nieuwsbrief mei 2018

Dag van de Architectuur Philipsfabriek Fruitweg

Zaterdag 2 juni is het de Dag van de Architectuur. De SHIE doet ook dit jaar weer mee en verzorgt een activiteit in de voormalige Philipsfabriek aan de Televisiestraat - Fruitweg. De Philipsfabriek is een ontwerp van architect Dirk Roosenburg en werd in 1958 officieel in gebruik genomen. Hier werden door Philips telefooncentrales vervaardigd.Het gebouw met zijn zeven verdiepingen van vijf meter hoog is een typisch productiegebouw met 40 cm dikke betonvloeren. De Philipsfabriek is onderdeel van het industriegebied Fruitweg.

In de fabriek ontstaat nu een internationaal centrum voor binnenstedelijke voedselproductie en voedselbewustzijn, The New Farm. Al eerder bouwde Urban Farmers een kas op het dak van het gebouw voor het kweken van groenten en kruiden. Op de verdieping eronder wordt vis gekweekt. De oorspronkelijke verdiepingshoogte en de glazen wanden keren terug in het ontwerp voor transitie van architect Corine Keus.

De rondleiding gaat door het gebouw en langs de nieuwe gebruikers. Vooraf vertelt Koos Havelaar iets over de historie van het gebied en deze bijzondere fabriek en geeft Corine Keus toelichting op de transitie. Vanaf 11.00 uur bent u welkom en er is op het halve uur (11.30, 12.30, 13.30, 14.30 uur) een rondleiding van ca. 40 minuten.

Adres: Televisiestraat 2 (OV: Tram 9 halte Dynamostraat, bus 26 halte Melis Stokelaan en Station Moerwijk)

De Laakhaven- App

 Na het succes van de Binckhorst-App is de SHIE verder gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe app. Dit keer is het oudste industrieterrein van Den Haag aan de beurt. Voor de Laakhaven maakten we reeds in 1988 een wandelroute, die inmiddels weinig houvast meer bied. In 1991 verscheen het boek over de Laakhaven, maar met alle recente vernieuwingen is een app zeer op z’n plaats, dachten wij als SHIE. Het gebied heeft een rijke geschiedenis en kent nog een aantal industrieel erfgoed elementen, die de moeite waard zijn. In de app is ook ruime aandacht voor de vernieuwingen die van af 1990 plaatsvonden.

Op de dag van de architectuur is de begeleidende brochure en de app ook voor iedereen beschikbaar. Een extra reden om langs te komen in de Philipsfabriek.

Haagvaarder 97

Deze week verschijnt de nieuwe Haagvaarder, die geheel gewijd is aan de Haagse pianofabriek Rippen. De firma begon aan de Grote Markt in 1903 en ontwikkelde zich tot een gerenommeerde pianoproducent. Eind jaren 30 ontwierp de nog jonge Johan Rippen, zoon van de oprichter, een totaal nieuwe piano met zogenaamde parallel besnaring. Na de oorlog kwam deze piano in productie en gingen er uiteindelijk vele duizenden de fabriek uit. In 1957 verhuisde de fabriek naar Ede. De naam Rippen bleef echter toonaangevend in Den Haag op het gebied van piano’s en vleugels door een pianozaak aan het Noordeinde van Rippen & Rijken. Op zaterdag 19 mei werd deze Haagvaarder gepresenteerd bij de Stichting Pianobouw Nederland in Mooof. Dennis Simonis maakte er voor Haagse Dingen een mooi beeldverslag van.

Panorama overzicht van de verzameling van de Stichting Pianobouw Nederland. Foto: Paul van Leeuwen

Nieuwe ZHB bieren

Deze week worden in het wijkcentrum van het Kortenbos de nieuwe ZHB-bieren gelanceerd. Brouwerij De Arn, van ZHB-verzamelaar en kenner Arjen ten Hoonte, heeft een licentie gekregen om opnieuw ZHB bier te mogen brouwen.

Schoenmakersvakschool Crispijnstraat 

De nieuwbouwplannen aan de Crispijnstraat op de locatie van de schoenmakersvakschool gaan door en derhalve is de school afgelopen week gesloopt. Er is door de aannemer een poging ondernomen om de bijzondere keramiek platen met afbeeldingen van het schoenmakersvak uit te zagen en te behouden. Helaas is dit niet gelukt. De herdenkingssteen in het toegangsportaal is wel gered. Deze steen wordt waarschijnlijk in de nieuwbouw herplaatst.