Header

Nieuwsbrief mei 2017

20 mei - Dag van de Architectuur

Op zaterdag 20 mei is het weer de Dag van de Architectuur. Voor het eerst doet de SHIE dit jaar mee met dit succesvolle fenomeen, van openstellingen van gebouwen, stadswandelingen of fietstochten en lezingen in Den Haag.

De SHIE heeft gekozen voor de visafslag als locatie en heeft een interessant programma samengesteld in samenwerking met Atelier PRO architecten, de directe voortzetting van het bureau van architect Sjoerd Schamhart, ontwerper van de visafslag. Dit Rijksmonument van de wederopbouw is nu nog in redelijk originele staat te bewonderen. Er staat volgend jaar een grootse renovatie te wachten.

Op Visafslagweg 1 starten er rondleidingen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur . De rondleiding en presentatie duren in totaal 45 minuten. Maximaal 20 personen per rondleiding. Voor bijzonderheden zie de SHIE-site.

Haagvaarder 93

Deze week verscheen Haagvaarder nummer 93 met als thema havenkranen. Oud-bestuurslid Matthias Benjamins, nu woonachtig in Gent, neemt ons mee aan de hand van een voorbeeld van de voormalige Gentse haven hoe op een zorgvuldige wijze omgegaan kan worden met deze relicten van het industriële verleden. Dit tegen het licht van de ontwikkelingen rond de Laakhavenkranen. Ook hiervan wordt de stand van zaken uit de doeken gedaan. De kranen van de firma’s Verhulst en Fabriton zijn al jaren verwaarloosd, maar er gloort nu hoop dat deze ijzeren viervoeters in de zich snel ontwikkelende woonomgeving toch een nieuwe toekomst tegemoet gaan.

 

Crowdfunding publicatie Hollands Spoor

De voorbereidingen voor de publicatie over Hollands Spoor vorderen gestaag. Het onderzoek is afgerond en nu is de tijd gekomen voor de vormgeving, die bijzonder gaat worden. Fraaie foto’s en exclusieve tekeningen geven de mogelijkheden om de lay-out te versterken. Eindeloos vormgevers hebben hiervoor prachtige ideeën, maar voor de uitvoering is nog wel extra geld benodigd. Vandaar dat Eindeloos begin mei een crowdfundingsactie startte. Den Haag FM maakte er een filmpje over.

Nog twee weken heeft u de gelegenheid om mee te helpen om van dit boek, evenals het eerdere boek Nieuw in Oud dat de SHIE met Eindeloos maakte, tot een uitzonderlijke publicatie te maken. Op de site van Voor de Kunst leest en ziet u meer over het boek en kunt een bijdrage leveren!