Header

Nieuwsbrief februari 2018

RAC-hallen 

De grote bouwexplosie in de Laakhaven krijgt nu ook een gunstig effect op de verdere ontwikkeling van de bijzondere hallen van de Rijks Automobiel Centrale. Het RAC-complex vormt één van de weinige industriële herinneringen aan het rijke verleden van dit eerste industrieterrein van Nederland. Na een restauratie in 2008, gevolgd door een onzekere invulling en uiteindelijk weer leegstand, lijkt nu definitief het tij gekeerd. In de oudste van de twee hallen wordt op dit moment door SkateOn hard gewerkt aan de bouw van een indoor skatebaan op Olympisch niveau! In het kantoorgedeelte van het complex zal op termijn plaats zijn voor de hierbij behorende sportorganisaties. Helaas kunnen we nog geen beelden laten zien, maar wel een historische foto. We moeten wachten op de voltooiing over een paar maanden.

Haagvaarder 96

De nieuwe Haagvaarder is weer uit! Dit eerste nummer van de 25ste jaargang staat geheel in het teken van hijsen en transporteren. Het hoofdartikel geeft een inkijkje bij de firma van den Berg Transporttechniek, al bijna 70 jaar gevestigd aan de Fruitweg. Op veel plaatsen in het land en ook daar buiten kunt u de transportkranen van het bedrijf tegenkomen in fabriekshallen.

Het artikel op het achterblad geeft wat meer context aan één van de bekendste kranen op foto’s van de historische kades van Den Haag. Van deze Fairbarnkraan, ooit geproduceerd door de ijzergieterij De Prins van Oranje, is nog een fraai exemplaar over in Middelburg.

Verder nog een bijzondere ontdekking in Signalering: een hijswerktuig van de firma Enthoven op de zolder van de Utrechtse Domkerk. Alles bij elkaar weer een mooie weerslag van de rijke Haagse metaalindustrie.

Jaarlijkse donatie

 Zo in het begin van het jaar vraagt het bestuur van de SHIE ook om uw financiële steun. We doen dit altijd door middel van een brief bij de eerste Haagvaarder van het jaar. Dit keer vragen we u aandacht voor de vraag van de penningmeester om de SHIE een machtiging te verstrekken om uw donaties in het vervolg automatisch te laten overschrijven. Het bespaart ons veel administratief werk. De tijd die hierdoor vrij komt kunnen we weer ergens anders voor gebruiken. U kunt de machtiging te allen tijde weer intrekken door ons dat te melden. Mocht u het formulier gemist hebben, laat het ons weten dan sturen we het u via de mail toe.

Reserveer in uw agenda

 Op zaterdag 14 april is het weer de Dag van de Haagse Geschiedenis. De SHIE staat met een kraam op het Plein en heeft een mooie excursie voor u in petto. In vogelvlucht door station Hollands Spoor en de omliggende Stationswijk. Een historische bus rijdt u van en naar het Plein.

Reserveer ook alvast zaterdag 2 juni, De Dag van de Architectuur. We zijn bezig een mooi programma samen te stellen in de voormalige Philipsfabriek aan de Fruitweg, die nu omgetoverd wordt naar een complex voor Vertical Farming.