Met een achtergrond uit een zwabberfabriek (voor de jongeren onder ons: de voorloper van de ‘swiffer’) is de overgang naar passementen, met de mooie kwasten, maar een kleine stap.

Historisch overzicht

1923  Johan Heinrich Staubesand, voormalig meesterknecht van de Nederlandsche Stoompassementfabriek te Amsterdam, start een eigen passementbedrijf.

1930 Th. Brandenburg neemt de passementfabriek van Straubesand in de Watervlierstraat over. Brandenburg had ervaring opgedaan in de passementfabriek van A.A. Knuijver tot 1919. Daarna was hij bedrijfsleider van een zwabberfabriek in Waddinxveen. Na sluiting van deze fabriek keerde hij terug naar Den Haag.
Passement is een verzamelnaam voor decoratieve textielproducten zoals belegsels, tressen, banden, franjes, koorden, kwasten en galonnen. Het wordt toegepast in interieur- en modevormgeving en bij uniformen. Er worden uiteenlopende grondstoffen gebruikt, kenmerkend is het veelvuldig gebruik van met geelkoper overtrokken of vergulde draad, naast kantwerk en zijde.
De firma werd een echt familiebedrijf. In het bedrijf wordt met name meubelpassement gemaakt. De klantenkring bestaat uit stoffeerders en woninginrichters.

jaren 50  De toepassing van passement in de meubelindustrie neemt af. Andere opdrachten komen hiervoor in de plaats, zoals voor Huis ten Bosch, Paleis Het Loo, Paleis Noordeinde, ambassadegebouwen en de Ridder- en Trêveszaal aan het Binnenhof.

1960 Zoon Aad neemt het bedrijf van zijn vader over. Er zijn dan twee medewerkers.

1972  Ook de vrouw van Aad, mevrouw Brandenburg-Borsboom, komt in het bedrijf werken.

1984 Het bedrijf wordt met sluiting bedreigd. Het Textielmuseum Tilburg neemt het over en brengt de machines naar Tilburg.

1986 In het heropende Textielmuseum staan diverse machine van Brandenburg werkend opgesteld.

Producten

banden, kwasten, koorden
meubelpassement voor stoffeerders en woninginrichtingen en het Hof

Afbeeldingen

Locatie(s)

TitelAdres

Bronmateriaal