Bericht 025
 
 

tekst van bord:
In 1975 werden de 'Koninklijke Nederlandse Meubelfabriek H.P.Mutters & Zn' en de directeurswoning van Mutters gesloopt; het woonhuis was een kopie van het Mauritshuis.

locatie:

Piet Heinplein 52

Meubelfabriek Mutters
De Koninklijke Nederlandse Meubelfabriek H.P. Mutters & ZN was in 1816 geopend en genoot landelijke bekendheid. De fabriek produceerde uiteenlopende meubelen en leverde bijdragen aan vele grote projecten. Zo was bijvoorbeeld de koninklijke wachtkamer van het Hollands Spoor door Mutters ingericht in zogenaamde neo-Lodewijk XVI-stijl.
De fabriek lag aan het Piet Heinplein en vlak daarnaast had directeur Mutters voor zichzelf een schitterende woning laten bouwen. Het uiterlijk van dat pand was een kopie van het Mauritshuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sloop
De meubelfabriek werd in 1974 gesloten en in 1975 bleek de gemeente het plan opgevat te hebben de fabriek en de directeurswoning te slopen. In mei deden geruchten hierover voor het eerst in de buurt de ronde. Bewonersorganisatie De Groene Eland was hierop tegen en verzette zich tegen de voorgenomen afbraak van de karakteristieke panden. De gemeente was echter vastbesloten nieuwe woningen op de plaats van de panden van Mutters te bouwen, en in september van dat jaar volgde de opdracht tot de sloop.


Zie ook Bericht 024