Bericht 016
 
 

tekst van bord:
In 1931 werd de vermoorde suikermagnaat W.G.J. Eschauzier gevonden in een hier gelegen pakhuis.

en bericht van:

Stichting Berichten uit de Vorige Eeuw

locatie:

Westerbaenstraat (naast nummer 3)

 

 

Lijk gevonden
Op 11 mei 1931 werd in een kist in een pakhuis aan de Westerbaenstraat het lijk van de 59-jarige Wilhelm Gerard Joachim Eschauzier gevonden. Deze multimiljonair werd aan handen en voeten gebonden aangetroffen, met een met ether doordrenkte prop in zijn mond. Het bleek dat de directeur van de Nederlandsch-Indische Suikerunie al twee dagen vermist werd. Deze moord gaf uiteraard een hoop commotie en intensief werd naar de toedracht gespeurd.

 

De aanleiding
Het speurwerk van de politie leverde al snel resultaat op. Het bleek dat Eschauzier het slachtoffer was geworden van een uit de hand gelopen afpersingszaak.
Naast zijn werk voor de suikerunie, hield hij zich ook bezig met de exploitatie van nieuwe uitvindingen. Een van die uitvindingen waar hij in had ge‘nvesteerd, was de 'koningsklomp', een aluminiumklomp met verwisselbare zool. Toen de investering nog steeds niets opleverde, besloot Eschauzier geen geld meer in de ontwikkeling te stoppen. De uitvinder was het daar allesbehalve mee eens en probeerde Eschauzier op gewelddadige wijze over te halen meer geld te geven.

 

 

 

 

De moord
Het idee was de multimiljonair te bedwelmen en hem in deze toestand blanco cheques te laten ondertekenen. Voor de uitvoering van het plan moest Eschauzier eerst afgezonderd worden. Toen de multimiljonair in hotel Central verbleef, werd hij meegelokt door een medeplichtige van de uitvinder. Hij werd inderdaad bedwelmd met een in ether gedrenkte prop, maar het gevolg was dat Eschauzier stikte in deze etherprop. Binnen enkele dagen na de moord waren beide daders al opgepakt.