Vader
Tieleman
In de jaren
dertig van de twintigste eeuw begon de heer Tieleman aan de Prinsegracht
met de verkoop van ijs dat hij verkocht vanuit een soort motorcarrier.
Toen de markt in 1938 van de Prinsegracht naar de Herman Costerstraat
verhuisde, opende hij op het Hobbemaplein een kraam waar dubbeldik
schepijs verkocht werd.
Hobbemaplein,
circa 1950.
Patat
Na de Tweede
Wereldoorlog begon hij als eerste in Den Haag, en misschien wel
als eerste in Nederland, met de verkoop van patates frites. Zo algemeen
als deze snack tegenwoordig is, zo onbekend was het toen nog. Daarom
deelde hij in het begin gratis patat aan voorbijgangers uit, zodat
zijn klanten er kennis mee konden maken. Tieleman maakte alles zelf,
het ijs en de patat, maar ook mayonaise en piccalilly. Het is niet
verwonderlijk dat de kraam een groot succes was en de mensen in
een rij voor zijn kraam stonden.
Paletplein,
1995.
Zoon
Tieleman
Na het Hobbemaplein heeft het bedrijf nog op verschillende locaties
gezeten: in de Hobbemastraat, op de hoek van de Vaillantlaan en
na de stadsvernieuwing sinds 1994 in de nieuwbouw op het Paletplein.
Inmiddels had zoon Adriaan Tieleman, tezamen met zijn neef en zwager
Adri, de zaak overgenomen. In de lunchroom aan het Paletplein werd
het assortiment uitgebreid en aangepast aan de inmiddels multiculturele
clientèle. Later werd deze zaak een Turkse lunchroom, maar de naam
Tieleman bleef gehandhaafd.
|