//-->
|
![]() |
Oude houten brug
Een foto uit 1861. De foto is genomen op de Koninginnegracht richting houten bruggetje over de gracht. Dit bruggetje is de voorloper van de eerste stenen brug; foto: Alexandrine Tinne; Gemeentearchief.
Nieuwe brug In 1907 werd een nieuwe brug ingebruik genomen die was gebouwd tussen de Javastraat en de Wassenaarseweg over de Koninginnegracht. Deze brug was o.a. nodig voor het doortrekken van tramlijn 7 naar het Benoorden- en het Bezuidenhout.
Javabrug in 1919 gefotografeerd staande op de brug. Nog zonder de beeldhouwwerken van Gra Rueb; foto: Haags Gemeentearchief.
Reliëfs Tweeëndertig jaar later, In 1939, werden op de brug reliëfs geplaatst die gemaakt zijn door de beeldhouwster Gra Rueb. De reliëfs hebben betrekking op het voormalige Oost-Indië. Zij verbeelden de verbouw van en de handel in rijst, thee, koffie en suiker.
Reliëfs Javabrug gemaakt door Gra Rueb in 1939; de reliëfs zijn gefotografeerd in 1987 door Van Wermeskerken; Gemeentearchief;
Afbraak De Duitsers braken de brug af in 1943, omdat het Benoordenhout verklaard werd tot spergebied. Het pontje bij de Delistraat werd om dezelfde reden uit de vaart genomen (zie bericht 134) De beeldhouwwerken werden weggehaald en opgeslagen.
Afbraak Javabrug in 1943, foto: M. Huizinga, Haags Gemeentearchief
En weer opbouw Na de bouw van een nieuwe brug in de jaren 1949 / 1950 werden de voorstellingen van Gra Rueb weer teruggeplaatst.
Bouw nieuwe Javabrug in 1950, foto: Noël Heusden, Haags gemeentearchief
De nieuwe Javabrug in 1951; de de hoeken de beeldhouwwerken van Gra Rueb; Dienst Stadsontwikkeling, Ggemeentearchief
Andere werken van Gra Rueb
Sculptuur door Gra Rueb voorstellende een fabel van La Fontaine aan de brug bij de Houtweg / Nieuwe Uitleg; foto: A.S.C. Schüller, Gemeentearchief
|