Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief augustus 2019

De kraan zweeft boven het water

Verplaatsing Havenkraan

Als laatste fase in de renovatie van de havenkranen in de Laakhaven volgde in juli de verplaatsing van de Verhulstkraan aan de Calandkade naar zijn definitieve locatie. De verplaatsing was nodig in verband met het kadeherstel dat al enige maanden gaande is. Op die warme julidag werden al vroeg de voorbereidingen in gang gezet om de kraan in de takels te hangen. Vervolgens kon rond het middaguur de ‘kranendans’ aanvangen. Het spektakel trok veel mediabelangstelling. In de rubriek nieuws op de SHIE-website treft u een aantal links aan naar de nieuwsitems met prachtige filmfragmenten van de zwevende kraan.

Reuser-en-Smulders-2019

Onderhoud muurreclame

Het onderhoud aan de in het kader van ‘Muurvlakte te Huur’ gerestaureerde muurreclames loopt ook dit jaar weer gewoon door, dankzij de steun van de afdeling monumentenzorg van de gemeente.
Dit keer was de spectaculaire reclame aan de Brouwersgracht van Reuser & Smulders aan de beurt.
Door de inwerking van de weersinvloeden was het nodig de her en der loskomende verfschilfertjes weer ‘vast te zetten’. Een nieuwe vernislaag maakt het geheel opnieuw tot een fraai geheel. Daarmee kan de reclame weer jaren schitteren op deze markante locatie.

haagvaarder102

Garagebedrijf A.P. van Santen BV

De nieuwste Haagvaarder is geheel gewijd aan het garagebedrijf Van Santen, dat lange tijd gevestigd was aan de Prinsegracht. Het begon hier allemaal in 1952. Een opmerkelijke locatie zo dicht in het centrum, maar daarmee tegelijk een goed voorbeeld van de vele garages, die in de diverse buurten in Den Haag te vinden waren. Ook dit echte familiebedrijf had natuurlijk zijn specialiteiten. In de jaren 90 verhuisde de firma naar de Binckhorst en fuseerde later met AutoHaagZeeuw, die niet zo lang geleden een nieuw pand betrok aan de Zonweg.
Over de firma Van Santen is ook een Echo van de werkvloer te lezen op de website.

download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet