Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief mei 2019

openingsfoto

Bedrijfsfilm en wandeling Laakhaven

Onder het thema Echo's van de werkvloer presenteert het Laaktheater i.s.m. de SHIE een filmprogramma met toelichting over het industriële verleden van de wijk met aansluitend een wandeling door een gedeelte van de Laakhaven.
Na een inleiding over de ontwikkeling van de Haagse industrie volgen een drietal films, waaronder een documentaire over de geschiedenis van de Laakhaven. Daarna wordt in groepen onder begeleiding van een deskundige een wandeling door een gedeelte van de Laakhaven gelopen. Hierbij worden de onlangs gerestaureerde kranen bekeken en een bezoek gebracht aan Maakhaven, de voormalige centrale werkplaats van Shell. We sluiten af in de RAC-hallen, de voormalige garage van de Rijksautomobielen, die ingericht wordt als Urban Sport Centrum.
Het programma duurt van 13.00 uur tot 16.30 uur, inloop vanaf 12.30 uur. Kaarten zijn te koop bij het Laaktheater en kosten € 3,- pp, met Ooievaarspas halve prijs. Laaktheater, Ferrandweg 4T, kassa tel: 070-3933348,
Haagv101-Nwsbr

Haagvaarder 101

De 100 is gepasseerd en nummer 101 van de Haagvaarder is nu vers van de pers gerold. Uiteraard kijken we nog even terug naar de succesvolle jubileumviering van 1 maart in het voormalige Billitongebouw. Het programma van die middag trok veel belangstellenden en naast de 100ste Haagvaarder werd ook het jubileumboek Bewaard en bewonderd gepresenteerd. Ook over dit nieuwe boek meer in deze Haagvaarder.
Het hoofdartikel geeft het verhaal van de garage van de Haagsche Automobiel-Maatschappij (HAM) aan de Van Beverningkstraat. Het is ook een schets van de beginfase van de automobiel in de stad met de markante initiatiefnemer P.J. Adrian. En als één van de resultaten een bijzondere garage met markante architectuur van architect W. Greve.
RAC1952

Dag van de Architectuur, Den Haag

Op zaterdag 15 juni is weer de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Op die dag zullen een aantal nieuwe gebouwen van 11.00 uur tot 16.00 uur open staan voor een bezoek en ook gebouwen in transitie. De bijdrage van de SHIE valt in de laatste categorie. Met medewerking van de gemeente, afdeling Sport, is het mogelijk om onder begeleiding van SHIE-vrijwilligers de RAC-hallen te bezoeken. Naast aandacht voor de historie van het complex is er de mogelijkheid om in de nieuwe skatehal te kijken, de plek waar het Nederlands Olympisch skateteam regelmatig traint. Rondleiding zijn er elk uur, te beginnen om 11.30 uur.
In de loop van de maand mei vindt u het gehele programma van de Dag op de website https://www.dvda-denhaag.nl/

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
Kijk ook eens op de website van Haagse Bedrijven Toen.
MailPoet