Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief Mei 2022

P1010028

Haagvaarder 113

Op woensdag 25 mei vond in The New Farm aan de Televisiestraat de presentatie plaats van Haagvaarder 113, die geheel gewijd is aan de voormalige Philips Telecommunicatiefabriek en de nieuwe gebruikers. Voorzitter Koos Havelaar overhandigde bij Haags Hoog, naast de kas boven op het gebouw, het eerste exemplaar aan Roderik Wuite, directeur van Starterspanden.
Een kort overzicht van de ontwikkeling van industriegebied Fruitweg en het Philipsgebouw van architect Roosenburg passeerde met historische foto’s de revue. Daarna gaf Roderik Wuite een inkijkje in de stand van zaken in het voormalige Philipspand. Voor het grootste deel is het gebouw inmiddels in gebruik door The New Farm met jonge maakbedrijven op het gebied van stadslandbouw en innovatieve inzichten m.b.t. de circulaire economie.
ANF-klein

Art Nouveau Festijn

Van 10 tot en met 12 juni is het jaarlijkse Art Nouveau Festijn. De SHIE doet ook dit jaar mee. Bestuurslid Marja Langenberg geeft op vrijdag 10 juni een lezing over de markante pionier in de autowereld P.J. Adrian, directeur van Haagsche Automobiel-Maatschappij aan de Van Beverningkstraat. In Haagvaarder 101 kwam deze maatschappij al voorbij. Op de site van het Art Nouveau Festijn leest u hier meer van en kunt u reserveren voor de lezing in Muzee in Scheveningen.
Op vrijdag 10 juni kunt u met een fietstocht mee langs tegeltableaus van de firma Rozenburg. Ook organiseert de SHIE op zaterdag een wandeling van Hollands Spoor naar de Gasfabriek met speciale aandacht voor de architectuur van rond 1900. Beide routes worden begeleid door Koos Havelaar.
Omslag-dNH_vAKEN_(viereeuwen)_vp_v06

Publicatie Altijd in beweging

Binnenkort verschijnt de publicatie Altijd in beweging. Vier eeuwen familiegeschiedenis door Daniel van Aken en Wim Willems. Het is het verhaal van de familie Van Aken die door de eeuwen heen vele beroepen vervulde: molenaars, ambachtslieden, bakkers, herbergiers, onderwijzers en rondzwervend volk. Na de Eerste Wereldoorlog belandden zij onder meer in Den Haag. Hier groeide de familie uit tot de bekende handelaren in groenten, fruit en aardappelen, “een ware clan”. De ontwikkelingen in vier eeuwen Nederlandse geschiedenis zijn te herkennen in de lotgevallen van één ondernemende familie: de dynastie Van Aken. De Van Akens zijn niet van hoge komaf en in de archieven lieten ze nauwelijks papieren sporen na. Maar juist in hun alledaagsheid zijn ze zo bijzonder.
Het boek verschijnt begin juni, EAN: 9789460101069
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
Email Marketing Powered by MailPoet