Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief Februari 2022

spoorbrug-GvS

Een nieuw industrieel monument

Sinds kort is de bijzondere spoorbrug over de Trekvliet en het spoorviaduct over de Rijswijkseweg een gemeentelijk monument. Het monumentale bouwwerk dateert uit 1886 toen in het kader van de vernieuwing van het station Hollandse Spoor de spoorbaan opgehoogd werd van straatniveau tot op vier meter hoog. Het station kreeg eilandperrons op hoogte en toegangstunnels, toen nog een unicum voor Nederland. De oude draaibrug over de Trekvliet werd vervangen door een spoorviaduct in metaal uitgevoerd met als borstwering natuurstenen banden afgewisseld met baksteen velden. Vanaf de Trekvliet gezien vormt dit stenen front een ware stadspoort van de moderne negentiende-eeuwse stad.
voorblad_Draadvormen

Haagvaarder 112

In de eerste Haagvaarder van 2022 staat een echt maakbedrijf centraal, de firma Blok’s Draadvorm. Het bedrijf is gevestigd aan de Koperwerf waar in een recent gebouwde fabriek een ultra modern productieapparaat dagelijks vele producten aflevert. Het begon allemaal met lampenkappen in een schuurtje in de tuin van de ouders, die aan de Soestdijksekade woonden. In 70 jaar tijd groeide Blok uit tot de geavanceerde onderneming van nu met computergestuurde 3D-buigmachines waarmee vele honderden producten en halffabricaten worden gemaakt.

2021-12-21-Franx-van-bovenaf-11

Kunstgarage Franx

Een nieuwe kunstlocatie in Zoetermeer zal 12 en 13 maart haar deuren openen in de voormalige garage van Dirk Franx (1898-1989) aan de Vlamingstraat 1. Franx begon in 1923 op deze plek achter zijn woonhuis met een autogarage. Het begon met een kleine werkplaats, die in de jaren 50 uitgebouwd werd tot de huidige herbestemde hal. Franx had een passie voor techniek en was een echte uitvinder. Hij bedacht in 1934 een bietenrooimachine, bouwde twee zweefvliegtuigen en richtte de zweefvliegclub Zoetermeer-Zegwaart op.
De werkplaats is in 2002-2021 geheel gerenoveerd en het woonhuis werd in verband met de slechte staat opnieuw opgebouwd. Een bijzonder stukje historie is met de ingebruikname van Franx een nieuw leven ingeblazen.
Haring-Hooftskade4

Bedrijven Toen en Nu

Een van de vaste werkzaamheden van de SHIE is de inventarisatie van bedrijven verder uitbouwen bij het onderdeel projecten van de website. Afgelopen maand werden we geholpen door een verrassend bericht van de familie Haring, die een jubileumboekje bezit van de stoomstoelenfabriek J.M. Haring. Een serie scans en wat zoekwerk leverde weer een interessant item op voor de website.
Mede door deze toevoeging groeit het bestand van bedrijven in de Haagse regio gestaag door en ontstaat van lieverlede een redelijk representatief overzicht van het industriële verleden.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
Email Marketing Powered by MailPoet