Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief november 2022

lichtkunstwerk

Spot On!

Gisteren werd in de regen door wethouder Saskia Bruines het licht ontstoken van het lichtkunstwerk aan de Leeghwaterbrug. Het brugwachtershuisje is voorzien van een lichtkunstwerk van de kunstenaar Marco Broeders. Een aantal dichtregels van lokale dichters, die gaan over het brugwachtershuisje, worden binnenkort op de zijkant aangebracht. Dit alles in het kader van het project Spot On! van de landelijke Stichting Brugwachtershuisje, die dit jaar 10 jaar bestaat en op 12 plaatsen in Nederland brugwachtershuisjes in de schijnwerpers zet. Het brugwachtershuisje aan de Leeghwaterbrug is voorzien van kleurige stroken, die bij avond de brug de komende maanden een geheel ander aanzien geven.
Haagv115-200

Haagvaarder Laakhavenbruggen

In het kader van het Spot On! project is Haagvaarder 115 geheel gereserveerd voor de bruggen en hun brugwachtershuisje in de Laakhaven. Gisteren werd in het Laaktheater aan wethouder Saskia Bruines het exemplaar overhandigd.
De Laakhaven, waarvan de aanleg rond 1900 startte, heeft drie brede doorgaande wegen waarin een brug is geplaatst. De bekendste en drukste brug is de Laakbrug, waarvan de derde brug nu in gebruik is. De twee andere bruggen, de Leeghwaterbrug en de Calandbrug zijn één keer vernieuwd.
De eerste brugwachtershuisjes zijn allang verdwenen. Iedere brug heeft bij de vervanging in eigen stijl een brugwachtershuisje uit de periode 1968-1973 gekregen. Daardoor hebben de bruggen ook ieder een eigen karakter en een herkenningselement.
noordwal-husje-560

Voortgang restauratie draaibrug Enthoven

De werkzaamheden bij de historische draaibrug bij de Hemsterhuisstraat zijn ongeveer op de helft van uitvoering. Er wordt druk gewerkt aan de vervanging van de kades. Tot en met mei 2023 wordt gewerkt aan het brughoofd aan de Noordwal en vanaf februari 2023 gaat ook het brughoofd aan de Veenkade onderhanden genomen worden.
Tot in de jaren 30 was er ook een brugwachtershuisje. Nu de brug weer draaibaar wordt gemaakt komt er op de oorspronkelijke plek ook een reconstructie van dit huisje terug. Hierin komen de technische installaties en het bedieningspaneel voor de brug. De bouw van het nieuwe brugwachtershuisje start begin 2023. Daarmee is dan een historisch ensemble in ere hersteld.
restauratie-Cohen-nov2022-www
Cohen-klaar

Oplevering herstel muurreclame Cohen


Begin november is de muurreclame van de firma Cohen aan de Wesselsstraat gerestaureerd. De reclame was in de jaren negen gereconstrueerd op basis van de toen nog aanwezige restanten van de oude schildering. De reconstructie vond plaats met moderne verf en de kleur daarvan was in de laatste jaren sterk verbleekt. Nu heeft een restauratie plaatsgevonden met historische standolieverf. De muurreclame heeft nu weer veel van zijn originele staat terug en spettert van de muur.
De firma van C.J. Cohen, een “stoomwas en –strijkinrichting”, was een joods bedrijf, waarvan de eigenaren begin jaren 40 werden weggevoerd naar Auschwitz en daar in 1943 om werden gebracht. De reclame vormt daardoor mede een herinnering aan de joodse ondernemers in Den Haag.
FB-Insta
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook en Instagram.
Email Marketing Powered by MailPoet