Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief augustus 2022

Hgv114

Haagvaarder 114

In deze Haagvaarder aandacht voor een bijna vergeten bedrijfstak, de azijnfabrieken. Azijn werd in het verleden veel gebruikt bij de bereiding van maaltijden, maar ook voor conservering van voedingsmiddelen. Eeuwen was azijn een bijproduct van de bierbrouwerijen. In Den Haag had alleen brouwerij De Drie Kruisen aan de Prinsegracht een azijnmakerij. Het hoofdartikel brengt juist de 19de-eeuwse opgang van de azijnproductie in beeld, met als voorbeeld azijnmakerij De Vos en De Oranjeappel. Het bedrijf was uiteindelijk gevestigd aan het Kortenbos waar het in de jaren 50 op hield te bestaan.
Ook in deze Haagvaarder een artikel over de bekende Zoetermeerse garagehouder en uitvinder Franx. De bedrijfsgebouwen zijn gerenoveerd en huisvesten nu de Kunstgarage Franx.
Wilt u het ook lezen en bent u nog geen SHIE-donateur, vraag dan een gratis proefexemplaar aan.
Ceres-Groningen

IJzergieterij L.I. Enthoven & Co

De ijzeren en zinken producten van deze Haagse gieterij staan de laatste tijd weer in de belangstelling. In het te restaureren pand van Stadsherstel Den Haag aan de Prinsegracht 2 werd bij de ontmanteling van betimmeringen op de benedenverdieping een fraaie gietijzeren kolom van de firma Enthoven ontdekt, een bijzonder exemplaar.
In Groningen loopt een geheel ander restauratieproject rond de firma Enthoven. De zinken beelden van de Korenbeurs uit ca. 1865, die er slecht aan toe waren, zijn inmiddels verwijderd en liggen nu in de restauratiewerkplaats van Jochem Duijts (Idéfix). Bovenop het fronton van de beurs staat Mercurius (god van de handel), hieronder staan links en rechts van de ingang Ceres (godin van de landbouw) en Neptunus (god van de zeevaart). Er is al veel onderzoek gedaan en nieuwe gegevens over de totstandkoming van de beelden zijn hieruit voortgekomen.
Secrid-560
_MG_8991

Open Monumenten weekend

In het tweede weekend van september zijn weer de jaarlijkse Open Monumentendagen. Het thema voor dit jaar is duurzaamheid, een onderwerp waar de SHIE zich al jaren mee bezig houdt in relatie tot herbestemming van industrieel erfgoed. Op zaterdag 10 september organiseert de SHIE weer rondleidingen in het gerenoveerde voormalige Stationspostkantoor aan de Waldorpstraat. De zondag staat in het teken van duurzaamheid met twee fietstochten langs herbestemde fabrieken en werkplaatsen in de Binckhorst.
De gemeentelijke brochure ‘Open Monumentendag Den Haag 2022 ’ is vanaf de derde week in augustus te downloaden via www.monumentenzorgdenhaag.nl en in september als brochure verkrijgbaar bij contactcentrum Stadhuis, bij de stadsdeelkantoren en de VVV Den Haag, in het Centraal Station.
HS-perron-www

Art Nouveau Festijn

Van 10 tot en met 12 juni vond het jaarlijkse Art Nouveau Festijn plaats in Den Haag. Een grote reeks aan activiteiten vond in die drie dagen plaats. Inmiddels heeft de organisatie van deze succesvolle dagen een beeldverslag gemaakt. Ook de drie SHIE activiteiten komen voorbij, een lezing van Marja Langenberg over de markante pionier in de autowereld P.J. Adrian, directeur van Haagsche Automobiel-Maatschappij, een fietsroute langs Rozenburg tegeltableaus en een wandeling tussen Hollands Spoor en de Tweede Gemeente Gasfabriek, beiden begeleid door Koos Havelaar.
FB-Insta
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook en Instagram.
Email Marketing Powered by MailPoet