Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief mei 2021

reclame-met-logo

Haagvaarder 109

In de nieuw verschenen Haagvaarder dit keer een voor velen onbekende firma, die decennia in zowel Rijswijk als Voorburg aanwezig was aan het water van de Haagse Trekvliet en de Vliet. Het verhaal van het bedrijf Was de Wit wordt in beeld gebracht, een fascinerende bedrijfstak van dierlijke, plantaardige, minerale en synthetische wassen, die voor veel doeleinden werden gebruikt, ook nu nog. Was de Wit leeft dan ook voort, zij het onder een andere naam, Paramelt, in een internationaal bedrijf dat nu gevestigd is in Heerhugowaard.
560-brugwachtershuisje

De draaibrug van Enthoven

De bekende voormalige draaibrug bij de Hemsterhuisstraat van de ijzergieterij L.I. Enthoven & Co staat al geruime tijd in de belangstelling. Vanuit de burgers is al enige tijd geleden het initiatief gekomen om de brug weer draaibaar te maken. De gemeenteraad heeft dit verzoek overgenomen en tegelijk met de restauratie van de brug gaat dit dan ook gebeuren. In november dit jaar gaan de werkzaamheden van start.
De restauratie is een bijzondere klus. De brug dateert uit 1885 en het oude gietijzer heeft in al die jaren veel te leiden gehad. Bij de laatste restauratie in de jaren 90 werd daarom het draaimechanisme voor een groot deel verwijderd, mede omdat de brug en de kadewanden verzakt waren en “de brug toch nooit meer kon draaien”. Tja, tijden veranderen en inzichten gelukkig ook. De SHIE is met andere betrokkenen aangeschoven bij het overleg van de gemeenteambtenaren over de uitvoering.
IMG_20180219_0010-www

Echo’s van de werkvloer

Als vervolg op de twee Echo’s die vorige maand op de website verschenen publiceren we nu twee nieuwe Echo’s, eveneens over de RAC. In de serie interviews spraken we met de oud-werknemers N. Plugge en L. Bierens. Zij vertellen ieder een eigen facet van het werken bij de Rijks Automobiel Centrale aan de 1ste van der Kunstraat. Dankzij de vier interviews en het eigen SHIE-onderzoek naar de gebouwen hebben we een redelijk compleet beeld van het bedrijf, dat decennia lang de overheidsvoertuigen inkocht en draaiende hield. Daarmee hebben we dit resterende industrieel erfgoed complex in de Laakhaven goed gedocumenteerd.

download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet