Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief april 2021

schepencarr-opening-www

Historische haven Laakhaven

Rond 2000 was de SHIE al actief in de Laakhaven om een historische haven te realiseren, met grote bedrijfsvaartuigen uit de tijd van het industriegebied. Ook de kranen waren toen al in beeld. Inmiddels komt er weer vaart in de ontwikkeling van het gebied rondom de Petroleumhaven. De restauratie van de kranen is wat dit betreft een mooie markering voor de herinrichting van het gebied waarmee nog enkele historische elementen van de Laakhaven behouden zijn.
Nu heeft de gemeente onlangs aan de Calandkade drie ligplaatsen gerealiseerd voor historische bedrijfsvaartuigen, een oude wens van de SHIE wordt dan toch nog werkelijkheid. De schepen komen uit de zogenaamde schepencarrousel en mogen hier telkens voor drie maanden aanmeren. Begin april bij de officiële openingshandeling van wethouder Bredemeijer lag er het eerste schip, de Klipperaak Avontuur uit 1892, voorzien van historische informatie. Helaas is dit schip inmiddels verdwenen, het wachten is op de volgende.
Eckhardts-www

De Eckhardts

Vorige maand verscheen een opmerkelijke publicatie over een ondernemende Haagse familie, Eckhardt, van de hand van professor Karel Davids. Voor de SHIE een bekende, Davids was betrokken bij het project Haagse Economische Geschiedenis dat in 2009 werd opgestart, maar helaas na een aantal jaren eindigde door onvoldoende financiën. Nu dus een publicatie over een onbekend onderdeel van de Haagse geschiedenis uit de periode 1670-1830. De Eckhardts waren belangrijke uitvinders, bekend tot ver over de Nederlandse grenzen. Zij vroegen diverse patenten aan en hadden ook enige tijd een ‘behangfabriek’ aan de Grote Markt. Het is een fascinerend verhaal van een vergeten uitvindersfamilie, die zeker dit eerbetoon verdient. K. Davids, De Eckhardts. Een uitvindersfamilie in Nederland en Engeland 1670-1830, uitgeverij Boom, 2021.


RAC-werkplaats-BGDH

Echo’s van de werkvloer

Met de opening van het Topsport Skatepark voor de Olympische sporters in oktober 2018 in één van de RAC-hallen startte een nieuwe fase van de renovatie van de complex aan de 1e van der Kunstraat. De hallen en het kantoorgedeelte zijn de afgelopen tijd ingericht voor de Haags Sport Centrale. Tijdens deze herontwikkeling van de RAC-hallen richtten we ons als SHIE ook op de historie van het bedrijf. In een serie interviews spraken we met oud-werknemers. Eén van hen is Jan Smits, die in 1942 in dienst trad bij de RAC als LKR-er, lokale kracht, op de boekhouding en in 1986 als begrotingsdeskundige het bedrijf verliet. De tweede RAC-werknemer die we spraken was Joop Verhoeff, die in 1974 als automonteur in dienst kwam bij het bedrijf en als service-adviseur in 1999 de RAC verliet. Er volgen nog twee werknemers, die we interviewden, maar voorlopig geven we nu eerst deze Echo’s van de werkvloer op de website prijs.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet