Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief februari 2021

Haagv108-www

Haagvaarder 108

De eerste Haagvaarder van 2021 is verschenen, een bijzonder nummer gewijd aan het slagersambacht. Uitgangspunt is hierbij de slagerij aan de Reinkenstraat, hoek Obrechtstraat. Op deze locatie is al sinds 1896 een slagerij gevestigd. Het hoofdartikel verhaalt over de rijke traditie van
Haagse slagersfamilies en besteedt aandacht aan het bijzondere interieur en exterieur van de winkel.
Een object waar een ander oud ambacht ter sprake komt in deze Haagvaarder is de glasreclame voor het sigarettenmerk Muratti, die aan de Frederik Hendriklaan te zien was. Bij de renovatie van het winkelpand is de glasplaat uitgenomen. De SHIE hoopt dat de plaat weer wordt teruggeplaatst, maar kijkt ook mee voor eventuele andere oplossingen.
Deze Haagvaarder is een ‘proefnummer’ bij uitstek, dus wilt u uw kennissen of familie kennis laten maken met de Haagvaarder we sturen hen graag dit ‘proefnummer’.
Overschakelen-www

Echo van de werkvloer

In de voormalige Philipsfabriek aan de Televisiestraat/Fruitweg begint het, na een lange periode van onzekerheid, langzaamaan weer te bruisen. Enkele etages zijn weer volop in gebruik genomen onder ander door I-did, een sociale onderneming die textielstoffen recycled en op de bovenste verdieping door brouwerij Eiber. Hopelijk kunnen we daar tegen de zomer terecht om het eerste brouwsel te proeven.
Twee jaar geleden waren we als SHIE actief in en rond de voormalige Philips telefooncentralefabriek en hebben we onder meer met verschillende oud-werknemers gesproken. Van één interview is nu een Echo van de werkvloer gemaakt, die u kunt lezen op de website.

VanRijmenam-hoek

Van Rijmenam

Vlakbij de Philipsfabriek staat de voormalige fabriek van binderij Van Rijmenam aan de Fruitweg. Het pand wordt op het ogenblik verbouwd tot kantoorgebouw en de komende jaren zal de gemeente er gebruik van gaan maken. Veel latere toevoegingen aan het gebouw zijn de afgelopen maanden verwijderd. De architecten van Studio Leon Thier en Wessel van Geffen Architecten hebben in hun plannen de oorspronkelijke opzet van het gebouw als uitgangspunt genomen en zullen de originele indelingen van bijvoorbeeld de raampartijen weer herstellen. Ook de oorspronkelijke verdiepingshoogte zal weer in zicht komen. Een interessante herbestemming die door de SHIE op de voet gevolgd wordt.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet