Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief Open Monumentendag

Stationspostkantoor-juli2021

Zaterdag 11 september

Op maandag 6 september is het voormalige Stationspostkantoor aan de Waldorpstraat officieel in gebruik genomen als kantoor voor PostNL. Na jaren van afwezigheid is de post daarmee teruggekeerd in het gebouw. Het afgelopen jaar is het complex op een bijzondere wijze gerenoveerd waardoor de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw weer goed te zien is.

In het Haagse deel van het Algemeen Dagblad van vandaag leest u meer over dit bijzondere gebouw.

Aanstaande zaterdag 11 september, op Open Monumentendag, is het gebouw te bezoeken. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u, onder begeleiding van SHIE-vrijwilligers in en om het gebouw een indruk krijgen van de renovatie van het Rijksmonument en de oorspronkelijke functie van het gebouw. Uiteraard is de toegang vanwege Corona-regels beperkt en onderhevig aan regels, mogelijk moet u even wachten, voordat u naar binnen mag.

Het volledige programma van Open Monumentendag in Den Haag is hier te lezen.
B1-GVS07327a

Zondag 12 september

In het kader van het gemeentelijk project ‘Thuis in Den Haag’ staat dit jaar stadsdeel Laak centraal. In dit project van de gezamenlijke Haagse erfgoedpartners staat elk jaar een ander stadsdeel in de schijnwerpers. Voor zondag 12 september, de tweede Open Monumentendag, is gekozen voor het thema de Binckhorst, onderdeel van de wijk Laak. Er zullen een aantal activiteiten worden georganiseerd in en naar het voormalige industrieterrein.
De SHIE organiseert twee fietstochten dwars door het gebied. U kunt zich hier voor aanmelden.
Op de website van de SHIE leest u de bijzonderheden.
Haagv-110

Haagvaarder 110

Het bijzondere postgebouw aan de Waldorpstraat staat ook centraal in de nieuwe Haagvaarder. Het complex was naast districtspostkantoor ook postsorteercentrum en het had aan de zijde van de Rijswijkseweg ook nog een publiek postkantoor. Het ontwerp is uit het eind van de jaren 30, van de hand van Rijksbouwmeester G.C. Bremer.
De renovatie van afgelopen jaar heeft het gebouw weer in ere hersteld en vormt een mooi voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed. De oplevering is een eerste stap in de grote vernieuwingsslag die de komende jaren in het gebied rond station HS zal gaan plaats vinden.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet