Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief augustus 2021

fietsroute-DvA2021-slachthuis-540

Opstart activiteiten

Na een lange periode van betrekkelijke stilstand van activiteiten is de SHIE de afgelopen weken weer op de fiets of aan de wandel geraakt met geïnteresseerden van het Haags industrieel erfgoed. In het kader van de Dag van de Haagse Architectuur werd een fietstocht gemaakt langs de meest markante punten in de Laakhaven. Ook werd een wandeling gemaakt met een groep liefhebbers door de Laakhaven van Goudriaankade tot Petroleumhaven. De komende tijd staan er nog meer wandelingen en fietstochten op het programma. We houden u op de hoogte.
Prins-Hendrikplein-RV-200

Art Nouveau Festijn

Den Haag barstte rond 1900 uit haar voegen, er werd veel gebouwd en het liep over van nieuwe inzichten en moderne inspiratie. Dit kwam in verschillende kunstvormen tot uiting, in literatuur, muziek, beeldende kunst en architectuur.
Tussen donderdag 2 tot en met zondag 5 september ontvouwt zich een interessant programma in het Art Nouveau Festijn. De SHIE neemt twee programmaonderdelen voor haar rekening. De eerste is donderdagmorgen 2 september een wandeling langs het industrieel erfgoed in de omgeving van de tweede gemeentegasfabriek en station Hollands Spoor. Het rond 1900 nog nieuwe gebied zit in die tijd barstensvol ontwikkelingen.
’s Middags wordt de route nogmaals gelopen.
De tweede activiteit is een fietstocht langs beeldhouwwerk van de bekende Nederlandse beeldhouwer Jan Altorf, die ook voor diverse Haagse bedrijven werk maakte. De route is te maken donderdagmiddag 2 september of zondagmiddag 5 september.
Aanmelding kan via de site van het Art Nouveau Festijn.
Ook is nog een opmerkelijke tentoonstelling over de Delftse Van Marken bedrijven te zien. De unieke panelen van ‘het paviljoen van de Delftsche Nijverheid’ worden geëxposeerd in de winkel aan de Korte Poten 21. Het paviljoen reisde omstreeks 1900 het land rond en stond ook een keer op het Malieveld. Na ruim 100 jaar zijn de panelen herontdekt en is de restauratie gaande.
voorblad-Stationspostkantoor-jaren50-540

Open Monumentendagen

In het weekend van 11 en 12 september zijn weer de Open Monumentendagen, het programma is iets minder uitbundig dan andere jaren, maar toch is er weer een selectie monumenten te bezoeken. De SHIE is ook van de partij. Op zaterdag 11 september staan we in het onlangs gerenoveerde Stationspostkantoor van Rijksbouwmeester Bremer, dat de komende week officieel in gebruik zal worden genomen door PostNL als hun hoofdkantoor. U kunt mee in een rondleiding langs en door een deel van dit industriële gebouw met zijn stoere architectuur en bijzondere ruimtelijke details, die tijdens de renovatie weer in beeld zijn gebracht.
Zondag 12 september staat in het teken van de Binckhorst. Er zullen een aantal locaties te bezoeken zijn. En ook zijn er fietstochten onder leiding van Koos Havelaar. Nadere informatie volgt..
Haagv-110

Haagvaarder 110

Maandag 6 september zal het Stationspostkantoor aan de Waldorpstraat officieel door burgemeester Jan van Zanen geopend worden en zal PostNL het van oorsprong postexpeditiegebouw als haar hoofdkantoor in gebruik nemen. Het complex is de laatste maanden grondig gerenoveerd waarbij veel van de historische allure weer is hersteld. Haagvaarder 110 is geheel gewijd aan het voormalige Stationspostkantoor en postexpeditiecentrum uit de jaren 40, zowel de geschiedenis als de recente ontwikkelingen komen aan bod. De oplevering van het voormalige Stationspostkantoor is één van de eerste stappen in de ontwikkelingen die hier in het gebied de komende jaren zullen plaatsvinden.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet