Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief juli 2020

Gemeentewerken-Vissershavenstraat-1921

Pleidooi voor hergebruik complex Vissershavenweg

Het complex van Gemeentewerken in Scheveningen uit 1921, nu in gebruik bij de Dienst Vegen, staat een transformatie te wachten. Op initiatief van de stichting SOS en in samenspraak met deze stichting hebben drie politieke partijen uit de Raad een initiatiefvoorstel gemaakt voor gedeeltelijk hergebruik en renovatie van de gebouwen en vragen zij om een zorgvuldig onderzoek naar de cultuurhistorische en architectonische waarde van het complex.
Als SHIE willen we dit initiatief ondersteunen en het complex onder de aandacht brengen aangezien we van mening zijn dat deze misschien sobere maar wel zeer specifieke Scheveningse architectuur, voordat verdere stappen worden gezet, op een zorgvuldig wijze moet worden bekeken op de mogelijkheden van behoud van onderdelen en hergebruik. De SHIE stuurde haar visie aan de Raadsleden.
assendelftstraat-Waterreus

Restauratie muurreclame Assendelftstraat

Een van de weinige muurreclames die nog resteert in de binnenstad was na jaren vervaagd. De reclame van rijwielgrossier Waterreus & Co aan de Assendelftstraat werd begin jaren 90 gerestaureerd. Sindsdien is er geen onderhoud meer gepleegd en dat was de laatste tijd goed te zien. In overleg met de afdeling Monumentenzorg is besloten om deze reclame ook in het lopende programma van onderhoud van de eerder gerestaureerde muurreclames op te nemen. Het verhaal van dit bedrijf begon met de wielrenner Bertus Waterreus. Een succesvolle stayer, die diverse prijzen won achter de motor. Eind 1910 besloot hij om te stoppen met wielrennen en daar ligt de start van het bedrijf. In de rubriek Muurvlakte te Huur leest u meer over de geschiedenis van het bedrijf en ziet u ook foto’s van de restauratie van de afgelopen week door ons restauratieteam Klarenbeek & Melissen.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet