Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief oktober 2020

SHIE_nieuw_in_oud2_omslag_2www

Nieuw in Oud 2, Binckhorst Den Haag

Vrijdag 9 oktober is met twee beperkte presentaties het nieuwe SHIE-boek ten doop gehouden. Nieuw in Oud 2, Binckhorst Den Haag is nu bij de SHIE te koop voor € 35,- en voor donateurs met korting: € 32,50.
In het boek staan twaalf herbestemmingsprojecten in de Binckhorst centraal. Diverse nieuwe functies komen naar voren, zoals woningbouw in het KPN-complex en het SDU-gebouw, restaurants in het ketelhuis van de Caballerofabriek en in onderdelen van de verffabriek Paulussen, maar ook als bedrijfsverzamelgebouwen, zoals de Werkfabriek en Bink36 en een evenementenlocatie in de voormalige Fokkerschool.
Elk hoofdstuk opent met een schets van de historische ontwikkeling van de locatie en de specifieke kenmerken van het voormalige bedrijf dat er gevestigd was. Daarna is er aandacht voor de herontwikkeling van het complex en de nieuwe functie van het gebouw. De verhalen worden visueel ondersteund met zowel historische foto’s als recente beelden.
kraanbaan600

Kraanbaan

Eind september werd duidelijk dat de gemeente overeenstemming heeft bereikt met de BAM over het vertrek op termijn van de Asfaltcentrale en betonfabriek aan de Zonweg – Binckhorsthaven. Het is de laatste plek in het industriegebied waar nog grootschalige industriële activiteiten plaatsvinden op een bijzondere locatie voorzien van een 140 meter lange kraanbaan met twee kranen. De locatie werd eerder in de nieuwbouwplannen van het gebied rondom de Binckhorsthaven al aangeduid als bijzonder. Nu zal moeten blijken dat herontwikkeling met behoud van het uitzonderlijke industriële erfgoed ook goed opgepakt gaat worden. De SHIE houdt de vinger aan de pols en publiceerde al eerder over het bedrijf in de Haagvaarder. Ook in het nieuwe boek heeft de kraanbaan een prominente plek gekregen in één van de twee foto-intermezzo’s, die als extra zijn toegevoegd op speciaal papier.
Afb1-FabriekJJ-1909

Jan Jaarsma haardenfabriek

Al enige tijd geleden werd de Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 eigenaar van de voormalige Jan Jaarsma haardenfabriek aan de Fahrenheitstraat. Voor de meeste mensen nog wel bekend als postkantoor. Inmiddels worden voor het complex plannen gemaakt om het om te vormen tot woningen met ook aandacht voor het industriële verleden. Op de website van de woningvereniging kunt er al iets van zien. Het verhaal van Jan Jaarsma kunt u teruglezen in Haagvaarder 53.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet