Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief september-2 2019

flyer-OMD-Laak_1

Open Monumentendag Laak

Aanstaande zondag 15 september is er in de wijk Laak een speciale editie van Open Monumenten Dag. In de Laakhaven zijn twee industriële sites te bezoeken: Maakhaven en de RAC-hallen en natuurlijk de pas gerestaureerde havenkranen.
De SHIE verzorgt tussen 11.00 en 14.30 uur doorlopend rondleidingen door de markante RAC-hallen, die nu nog in redelijk originele staat zijn te bewonderen voordat de verbouwing gaat plaatsvinden. De twee ruimtelijk bijzondere hallen met ieder een eigen kapconstructie vertellen het verhaal van een typisch Haags bedrijf, de Rijks Automobiel Centrale.
Op de website staat het gehele programma.

koekjeszak-Hus

Lezing Bewaard en bewonderd

Dinsdagavond 24 september is er een lezing in de bibliotheek Loosduinen over de laatst verschenen SHIE-publicatie Bewaard en bewonderd. De auteur Koos Havelaar zal ingaan op de grote diversiteit aan producten, die in de regio werden geproduceerd. Ook zal de verschijningsvorm van de verpakking aan bod komen en de wijze waarop de producten in de markt werden gezet met allerlei vormen van reclame.
De lezing begint om 19.30 en duurt tot 21.00 uur, toegang is gratis. Wel even aanmelden s.v.p.
Bibliotheek Loosduinen vindt u aan de Loosduinse Hoofdstraat 555.
benzinepompenlkhHGA

Symposium broedplaatsen en industrieel erfgoed

Op vrijdagmiddag 27 september vindt in Maakhaven een interessant symposium plaats over de symbiose tussen het fenomeen broedplaatsen voor beeldende kunst en industrieel erfgoed. De Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) is van mening dat de eerdere gebruikers een eerlijke kans zouden moeten hebben om ook in de definitieve bestemming van het pand een plaats te krijgen. Dit lukt soms wel, maar vaak ook niet. Daarom organiseert FIEN een studiemiddag om over dit probleem ervaringen uit te wisselen, om te bezien wat de beste praktijkvoorbeelden kunnen zijn.
Op die middag komen mensen praten over ‘hun’ pand en hoe het daarmee is gelopen. De projecten zijn: Gelderman uit Oldenzaal, Vasim uit Nijmegen, Warner Jenkinson uit Amersfoort, De Smeltkroes/Honig uit Nijmegen en de Haagse Maakhaven. Verder is Peter Bos van de Haagse Stadspartij aanwezig, die een lans breekt voor ‘broedplaatsen’.
RAC-hal

De werkers van Laak

Op zondagmiddag 29 september presenteert de SHIE een programma met historische bedrijfsfilms over de geschiedenis van de Laakhaven. Na de films is er een wandeling door een gedeelte van de haven onder begeleiding van een gids. U kunt u aanmelden bij het Laaktheater.
Ter gelegenheid van deze activiteit exposeert de kunstenares Mia Westerhof schilderijen en tekeningen van diverse locaties in het veranderende Laakhavengebied. Onder meer komen de RAC-hallen, het bedrijf van Verhulst en de kranen op haar werk voor.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet