Logo Stichting Haag Industrieel Erfgoed (SHIE)

Nieuwsbrief november 2019

SHIE_flyer_200

Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag

Na de eerdere publicatie over herbestemming van industrieel erfgoed in de Haagse regio heeft de SHIE samen met uitgeverij Eindeloos het plan opgevat om een tweede deel te maken, Nieuw in Oud, Binckhorst Den Haag. Gelet op alle ontwikkelingen in de Binckhorst lijkt het de SHIE een goed idee om te laten zien dat nieuwbouw niet noodzakelijk is en herbestemming van industrieel erfgoed ook een mogelijkheid is die goed uit kan pakken.

Crowdfunding van start

Om het boekproject mogelijk te maken zijn we een crowdfundingsactie gestart. Hopelijk bent u geïnteresseerd en wilt u investeren in dit nieuwe boek, dat weer vorm gegeven zal worden door Eindeloos, dus een prachtig boek wordt het zeker en inhoudelijk ook interessant.
Via de website van Voor de Kunst kunt u zich aanmelden en kiezen uit een serie mogelijkheden om te doneren met allemaal bijzondere tegenprestaties. We hopen op uw steun.
Hgv103

Haagvaarder 103

De nieuwe Haagvaarder, nummer 103, is verschenen. Hierin staan de koffiehuisjes van de ondernemer F.T. van Keeken centraal. Hij dreef een mineraalwaterfabriek en was eigenaar van een aantal koffietenten. Van Keeken liet tussen 1900 en 1908 in Den Haag en in de randgemeenten in totaal 29 koffiehuisjes bouwen. De huisjes waren identiek en werden ontworpen door de Scheveningse architect F.A. Koch.
Nico Groot inventariseerde de huisjes en zocht ook afbeeldingen van alle koffietentjes, waarvan een selectie in de Haagvaarder is terecht gekomen. De rest kunt u bekijken op de website Haagse Bedrijven Toen.
AWO-reclame-Echo

Echo’s van de werkvloer

Nog steeds zijn we bezig om de recent afgenomen interviews te verwerken tot nieuwe Echo’s van de werkvloer. De laatste weken zijn er weer een tweetal gereed gekomen, die vanaf nu weer te lezen zijn op de SHIE-website.
De eerste is het interview met de heer Bakker, die als specialist op het gebied van de gastechniek werkzaam was bij de Gasstichting. Deze instelling was een soort centraal laboratorium, dat onderzoek deed naar allerlei problemen die zich voor konden doen bij de productie en distributie van gas. De tweede nieuwe Echo is van het interview met de heer Hengeveld, die een lange periode bij de firma AWO - Van den Berg, transporttechniek, heeft gewerkt. De firma stond in Haagvaarder 96 centraal en deze Echo vormt hierop een mooie aanvulling.
download
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de SHIE, volg ons op Facebook.
MailPoet