Bericht 004
 
 

tekst va bord:
Dit plantsoen is vernoemd naar de olifant Jenny, die in augustus 1938 in de tuin van het 'Museum voor het Onderwijs' werd begraven; het skelet is nooit teruggevonden.

een bericht van:

Chris Kwant en Johan Blaeke


locatie:

Jennyplantsoen

Jenny
Jenny was de oudste olifant van het circus Sarassani toen dat in 1937 optrad in Scheveningen. Na afbreken van het circus, werden materialen en dieren in het toenmalige spoorwegstation aan de Zwolsestraat weer ingeladen. Jenny hielp bij het inladen maar werd plotseling onwel. Na diverse mislukte pogingen haar overeind te krijgen werd ze uiteindelijk op een wagen geladen en naar de toen nog bestaande Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht om rustig op krachten te komen. Helaas overleed ze dezelfde dag nog.

Kadaver
Het kadaver van Jenny werd vervolgens voor 45 gulden gekocht door het Museum voor het Onderwijs. De bedoeling was het na verloop van tijd op te zetten, maar daarvoor moest een mooi kaal skelet verkregen worden. Hiervoor werd het eerst in het slachthuis gevild en van het vlees ontdaan, en vervolgens in een vijver van het Zuiderpark gelegd zodat algen de beenderen konden schoonvreten. Sinds die tijd staat die vijver in de volksmond bekend als de Olifantenvijver.
Ruim een jaar lag Jenny in de vijver, na het ophalen van het skelet was alle vlees en beenvlies verdwenen.Het skelet was nu alleen bedekt met een groene laag algen.

Museum voor het Onderwijs
Om de groene laag algen van het skelet te krijgen, werd het in wit zand begraven tegen de achtermuur in de tuin van het Museum van het Onderwijs. Na een maand of acht zou het dan opgegraven worden en weer keurig in elkaar gezet.
Dit laatste is echter nooit gebeurd. Kwam de Tweede Wereldoorlog ertussen? Had men er geen geld meer voor? Was er een andere reden voor het niet opgraven van Jenny? In ieder geval raakte het skelet in vergetelheid.

Tevergeefse opgravingen
Vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw begon men te zoeken naar de plek waar de resten lagen, maar graven op verschillende plekken had geen enkel resultaat. In 1998 dachten wijkbewoners nog wel een bot van Jenny gevonden te hebben, maar nader onderzoek in het huidige Museon (het voormalige Museum voor het Onderwijs) bracht aan het licht dat er een voorpoot van een mammoet van meer dan 10.000 jaar oud naar boven was gekomen.
Een mogelijke verklaring voor het verdwijnen van het skelet is dat alle bouwactiviteiten op de plaats van het voormalige Museum voor het Onderwijs de laatste rustplaats van Jenny verstoord hebben.

Jennyplantsoen
Toen het buurtpark tussen de Hemsterhuisstraat en de Zorgvlietstraat een grote opknapbeurt nodig had, werd besloten het een nieuwe naam te geven. Hiervoor werd een wedstrijd uitgeschreven. De wijkbewoners wilden de verdwenen Jenny in herinnering houden en vanaf de feestelijke heropening in augustus 1993 luidde de naam van het park 'Jenny Plantsoen'.

Documentatie:
Over Jenny is 1990 een korte documentaire gemaakt bij de lokale omroep Lokatel.
De documentaire is op te vragen en/of te zien bij het Haags gemeentearchief.

NCRV / Radio 747AM / 1 oktober 2003 / Klik hier om de uitzending nogmaals te beluisteren / Met dank aan de NCRV / Joga Brouwer

Zie ook Bericht 003